друкувати


Вегетаріанці знижують ризик серцевих захворювань на 32%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-02-01 02:45:04

Ризик госпіталізацій і смерті від серцевих захворювань на 32% менше для вегетаріанців, ніж для осіб, що вживають м'ясо і рибу, встановили учені з Оксфордського університету (Велика Британія), праця яких опублікована в журналі American Journal of Clinical Nutrition.

Серцево-судинні захворювання – найпоширеніша причина смертності у розвинених країнах. Лише у Великій Британії щороку через це помирають 65 тисяч осіб, йдеться в прес-релізі університету.

"Різниця у ризиках переважно пояснюється рівнями холестерину і кров'яного тиску і свідчить про важливу роль харчування в запобіганні захворювань серцево-судинної системи", – цитуються в повідомленні слова доктора Франчески Кроу (Francesca Crowe) з відділення онкології при Оксфордському університеті.

Найбільше дослідження з питань харчування і серцевих хвороб включало порядка 45 тисяч добровольців з Англії та Шотландії, 34% з яких були вегетаріанцями. Всі учасники, досліджувані з 1990 років, відповідали на запитання про здоров'я і спосіб життя. Зокрема, вони детально розповідали про харчування і фізичні вправи. Приблизно 20 тисяч учасників також записували показники кров'яного тиску і здавали кров для вимірювання рівня холестерину. Спостереження велися до 2009 року.

Обчислити зниження ризику на 32% вдалося після врахування таких чинників, як вік, куріння, вживання алкоголю, фізична активність, рівень освіти та соціально-економічна база.

"Результати чітко показують, що ризик серцевих хвороб у вегетаріанців приблизно на третину нижче, ніж у не вегетаріанців", – повідомив співавтор Тім Кей (Tim Кеу), директор відділення онкології при Оксфордському університеті.

Впродовж дослідження вчені зафіксували 1235 випадків серцево-судинних захворювань, включаючи 169 смертей і 1066 госпіталізацій.

Вегетаріанці мали нижчі показники кров'яного тиску і холестерину. Крім того вони менше важили і рідше страждали на діабет, хоча прямого ефекту на результати це не мало. Якщо виключити з аналізу дані про індекс маси тіла, то вегетаріанці, як і раніше, на 28% менше ризикують заробити серцеве захворювання.

Джерело: Освітній портал