друкувати


В Україні кожен другий ліфт може обірватися будь-якої миті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-31 04:30:06

Із близько ста тисяч житлових ліфтів країни майже половина відпрацювала свою чверть століття, передбачену строком експлуатації. 

ТСН повідомляє, що інваліди та пенсіонери у столичних квартирах не можуть вийти на вулицю взагалі – їхній ліфт уже три місяці ніяк не відремонтують: 

"Були навіть такі бригади, що тільки й пиячили", - каже один з них. 

А ось на камеру бригада не пиячить, а сумлінно працює. Кажуть, що ремонт затіяли капітальний. Утім, коли вони його закінчать - самі не знають. Журналісти йдуть питати в чиновників. Показують, як ремонтують, а також будинки, де не ремонтують узагалі. 

"У києві та області є ліфти, які відпрацювали уже два терміни служби. Більше третини потребує заміни, модернізації", - каже керівник інспекції теруправління держгірпромнагляду Києва та області Олексій Степаненко. 

По всій країні статистика ще гірша. Відпрацювали своє майже половина ліфтів, кажуть у Держгіпромнагляді. І нарікають на фінансування та бездіяльність місцевих органів влади: 

"Ще у 2003 році Кабінет міністрів зобов'язав міські і обласні органи влади розробити регіональні програми заміни ліфтів. Але ці програми практично не виконуються. Тут ми вбачаємо з боку органів місцевої влади недоопрацювання і небажання займатися цією проблемою", - запевняє заступник голови держгірпромнагляду України Степан Дунас. 

Київська влада наприкінці минулого року пообіцяла у 2013-му замінити чи модернізувати кілька тисяч ліфтів. Кошти на ліфти обіцяють знайти хоч із повітря. 

"Тільки в рамках кіотського протоколу цьогоріч поміняємо 1000 ліфтів", - каже заступник керівника головуправління житлово-комунального господарства КМДА  Володимир Боженов. Решту, кажуть, підкине Кабмін.    

Проблему старих підіймачів у Києві сподіваються вирішити за 5 років, резюмують представники влади.

Джерело: ТСН