друкувати


Податківці Коломийщини активно протистоять "зарплатам у конвертах"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-29 01:30:09

Легалізація заробітної плати - одне з найголовніших завдань податківців. Працівники податкової інспекції не залишають поза увагою цю проблему. 

Так, податківці Коломийщини виявили протягом минулого року 335 неоформлених найманих працівників. Сума виплаченого їм доходу без утримання та перерахування до бюджету податку на доходи фізичних осіб склала 340,0 тис.грн. Внаслідок проведених перевірок донараховано до бюджету 48,0 тис. грн. Зареєструвалися підприємцями 42 особи, які сплатили 36 тис.грн. податків. Трудові угоди з працедавцями зареєструвало 159 осіб. 

Для того, щоб запобігти виплаті зарплат нижче законодавчо встановленого рівня, протягом 2012 року проведено співбесіди з керівниками 281 підприємства та 402 фізичними особами - підприємцями. Результат не забарився: кількість суб’єктів господарювання, які виплачують заробітну плату менше законодавчо встановленого розміру, зменшилась удвічі. 

У ході проведення планових та позапланових документальних перевірок суб’єктів господарювання і фізичних і юридичних осіб виявлено також факти виплати заробітної плати та інших доходів з порушеннями норм чинного податкового законодавства, зокрема, у 19 СГ - фізичних осіб та 5 СГ - юридичних осіб. За результатами цих перевірок донараховано податку в сумі 301,4 тис.грн. Матеріали перевірок по 18 СГ - фізичних осіб передано в органи прокуратури та управління Пенсійного фонду України. У семи випадках порушено кримінальні справи. 

Податківці вкотре наголошують: громадяни, які погоджуються на зарплату "в конвертах", сприяють розвитку тіньових схем ухилення від сплати податків та позбавляють себе соціальної захищеності. 

Джерело: Сектор взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю Коломийської ОДПІ