друкувати


Влада вирішила запровадити єдині стандарти на вміст води у м'ясі птиці

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-24 11:30:45

Міністерство аграрної політики хоче на законодавчому рівні прописати норми вологи у курятині, яка виробляється в Україні. Це дозволить знизити кількість води у м'ясі з 10% до 3-4%, розповіли фахівці. 

"Норма на вологість нині не визначена взагалі і тому м'ясо на кількість у ньому води ніхто не перевіряє. Можна було бачити скільки її є, але це не нормувалось. Будь-яка наявність вологи, навіть до 10% не було порушенням", - розповів ТСН заступник міністра АПК України Олександр Сень. 

На сьогодні ж 70% вітчизняної курятини на прилавки магазинів потрапляє після охолодження у ванні. Саме там вона і набирає найбільше води. Тепер її вміст хочуть обмежити до 4%. 

Зі свого боку у Спілці птахівників України наполягають, що не всі виробники зможуть забезпечити цю норму, тому її необхідно збільшити до 7%. 

"Ця норма, яку хочуть запровадити, вона абсолютна абсурдна, оскільки є різні методи охолодження. У європейських та інших країнах дозволена норма вологи залежить від методів охолодження", - заявив керівник спілки Олександр Бакуленко. 

Проте йому заперечують деякі виробники курятини. Так, керівник компанії-виробника м'яса птиці Олексій Марченко каже, що на його виробництві курятина, навіть замочена у воді, не набирає більше 4% вологи. А охолоджена повітряно-крапельним шляхом і взагалі менше відсотка. 

"Я не знаю яким чином забезпечувати 7% вологи, правда є сьогодні вже машини, якими можна примусово вести цю вологу, якщо відома технологія яка забезпечує три відсотки, до 7% якимось чином треба забезпечити цю вологу, треба поставити ін'єктори (пристрій, який за допомогою голок вводить у м'язову тканину розсіл або воду)", - сказав він. 

У МінАПК нових стандартів на курятину очікують вже цьогоріч. Із запровадженням єдиних стандартів на курятину українські тушки можуть стати конкурентноздатними на зовнішньому ринку. А нормування вмісту вологи захистить споживачів від надмірно мокрого м'яса, як вітчизняного, так і закордонного.

Джерело: ТСН