друкувати


Суд за позовом податківця до журналіста перенесли

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-24 10:30:09

Судова справа, яка слухалася вчора в Івано-Франківському міському суді, спричинила неабиякий резонанс серед журналістів та громадських діячів Прикарпаття.

Через велику (близько трьох десятків) кількість людей, керівництво суду навіть змушено було замінити зал де планувалось проводити слухання на інший – більший за площею і кількістю місць. Власне, справа, що спричинила такий великий резонанс стосувалася позову керівника підрозділу внутрішньої безпеки Державної податкової служби полковника податкової міліції Василя Строїча до відомого на Прикарпатті журналіста та блогера, шеф-редактора інтернет-ресурсу "ОКО" Руслана Коцаби.

Фіскально-правоохоронний чиновник побачив посягання на його честь, гідність та ділову репутацію у поширенні Р.Коцабою інформації про те, що в грудні 1999 року стосовно нього Івано-Франківським міським судом було винесено обвинувальний вирок, яким пан Строїч – на той час начальник Косівського міжрайонного відділу податкової міліції – засуджувався до 1 року позбавлення волі за частиною 2 статті 194 Кримінального кодексу України. Як стверджує журналіст, посилаючись на відповідний вирок, В.Строїч у вересні 1993 року скористався підробленими військовим квитком та трудовою книжкою для того, щоб вступити на службу до органів МВС.

Свій позов чиновник мотивує тією обставиною, що вирок Івано-Франківського міськсуду було скасовано касаційною інстанцією і вважає, що Р.Коцаба не мав права поширювати конфіденційну інформацію щодо його кримінальних походеньок. Разом з тим, як стверджує адвокат журналіста Любомир Ярецький, суд касаційної інстанції скасув вирок в зв’язку з витоком терміну давності притягнення до кримінальної відповідальності, а отже не виправдав податкового чиновника, а закрив справу за нереабілітуючими підставами.

В будь-якому випадку справу "Строїч проти Коцаби" вчора так і не слухали. Як виявилось, ані сам позивач, ані його представники на судове засідання не з’явились, тож судді Юрію Максимчину нічого не залишалося, як зробити перерву у розгляді справи до 10.00 години 31 січня. З його слів, практика показує, що за цей час повістки з викликом до суду "зазвичай доходять".

Автор: Сергій БІЛИЙ