друкувати


Поганий сон руйнує сім'ю

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-22 12:30:30

Поганий сон може бути прихованим чинником відчуття недооцінення, яке часто відчувають чоловік чи дружина, йдеться в дослідженні вчених з університету Каліфорнії в Берклі (США), представленому на щорічних зборах Товариства соціальних психологів у Новому Орлеані.

Дослідники вважають, що порушення сну можуть призводити до того, що партнер у парі перестає бути вдячним за речі, які здаються йому само собою зрозумілими.

"Поганий сон може робити нас егоїстичнішими, і ми починаємо ставити наші потреби вище, ніж потреби другої половини", – цитуються в прес-релізі університету слова провідного дослідника, психолога Емі Гордон (Amie Gordon).

У дослідженні взяли участь більше 60 пар у віці від 18 до 56 років. На одному з етапів учасники вели щоденник свого сну і відзначали, як хороший або поганий відпочинок вночі впливав на сприйняття їх другої половини. В іншому експерименті добровольці були зняті на відео при виконанні проблемних завдань. І ті, хто спав погано в ніч перед експериментом, показали менше задоволенням своїм партнером. У цілому, результати показали, що таким учасникам було важче назвати, в чому цінність партнера і висловити йому вдячність за що-небудь.

Результати дослідження проливають світло на емоційний взаємозв'язок людей, що ділять одне ліжко, даючи переконливі докази того, що поганий сон робить людей менш чутливими до настрою партнера. Для багатьох пар ніч може перетворитися на поле битви через гучне хропіння, перетягування ковдри або коли один партнер стукає по клавіатурі комп'ютера, поки інший перевертається з боку на бік, відзначають автори.

Джерело: Освітній портал