друкувати


У хромосомах людини знайшли незвичайну ДНК

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-22 11:10:30

Дослідники із Британії виявили в людських хромосомах функціональну чотириспіральную форму ДНК. Аналіз був опублікований у журналі Nature Chemistry, а його резюме можна прочитати у Nature News.

Відкриття вдалося зробити завдяки використанню помічених флюоресцентними барвниками антитіл, які зв'язуються лише з ДНК у її чотириспіральній формі.

Обробка подібними антитілами культур клітин на різних стадіях росту допомогла вченим простежити за розподілом і динамікою утворення "острівців" чотириспіральної ДНК у клітинному циклі.

За високим вмістом скріпного нуклеотиду гуаніну чотириспіральну ДНК називають G-квадруплексом. Зазначається, що такі структури захищають у деяких тварин кінці хромосом.

У новій роботі вдалося довести, що чотириспіральна ДНК у ссавців утворюється не лише на кінцях хромосом, але і серед звичайних генів.

Більше того, розподіл такої ДНК залежить від стадії поділу клітини і від низькомолекулярних регуляторів, які впливають на її стабільність. Точна функціональна роль чотириспіральних ділянок поки що невідома.

Варто зазначити, що біологам відомо кілька форм ДНК, які тією чи іншою мірою відрізняються своєю структурою: A, B, Z, триланцюгова ДНК. Основною функціональною структурою у клітині є дволанцюжкова B-форма, яка відома за популярними зображенням подвійної спіралі.

Джерело: ТСН