друкувати


НБУ вирішив захистити вкладників банків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-16 10:45:27

Національний банк розробив проект постанови, прийняття якої може призвести до закриття багатьох банків та до різкого зниження депозитних ставок.

Так, НБУ хоче посилити вимоги до банків зі статусом "спеціалізований ощадний". До них належать установи, в пасивах яких не менше 50% складають вклади фізичних осіб (незалежно від типу активів). Іншим пунктом вводиться новий економічний норматив Н3-1 для недержавних ощадних банків. Він розраховується зі співвідношення регулятивного капіталу до зобов'язань установи, пише "Комерсант-Україна".

Для банків, у яких депозити населення складають 50-60% пасивів, Н3-1 повинен становити не менше 15%, для тих, у кого частка населення 60-70%, - від 20%, з часткою, що перевищує 70%, - норматив від 25%.

"Ця постанова підготовлена з метою посилення захисту вкладників банків, в яких вклади населення складають більше 50% їхніх пасивів", - заявили в центробанку.

Зі свого боку така ініціатива регулятора лякає банкірів. "Ця постанова торкнеться багатьох, адже депозити населення зараз є основною базою для пасивів", - зазначив голова правління "Астра Банку" Михайло Власенко.

Генеральний директор Українського кредитно-банківського союзу Галина Оліфер направила в НБУ лист, у якому назвала проект регулятора антиконституційним і дискримінаційним щодо комерційних банків.

"Запропонована норма створює нерівні умови діяльності для 97% банків України, дискримінуючи їх за формою власності", - заявила вона. Вона також зауважила, що установи нездатні підвищити норматив адекватності капіталу в короткі терміни через відсутність відповідних ресурсів.

Банкіри вважають, що для того, щоб виконати нормативи, вони змушені будуть різко знизити процентні ставки за депозитами, стимулюючи таким чином відплив вкладників, і позбутися статусу ощадних. Крім того, фінансисти загрожують закрити бізнес.

Банкіри наразі просять НБУ почекати з прийняттям постанови і переконують регулятора підняти планку визначення "ощадності" з 50% до 60% пасивів і впровадити їх не раніше 2014 року.

Нагадаємо, нещодавно директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін заявив, що через те, що вітчизняна банківська система ще не повністю "вилікувалась" від кризи 2008 року, через відсутність кредитування і вихід з України потужних західних фінустанов, у 2013 році можуть початись проблеми із поверненням населенню депозитів.

Джерело: ТСН