друкувати


У Івано-Франківську відзначили 90-ліття від дня народження Ольги Стрілець

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-16 10:30:58

15 січня у Літературному музеї Прикарпаття відбулося відкриття виставки "Обпалена троянда", присвяченої 90-літтю від дня народження Ольги Стрілець.

Те, що Літературний музей розпочав виставкову діяльність 2013 року саме виставкою Ольги Стрілець невипадково. Адже творчість унікальної письменниці, педагога, громадської діячки, учасниці Другої світової війни саме зараз потребує свого осмислення сучасниками.

Ольга Стрілець пройшла усю війну від початку і до самого кінця. Вона жила і творила у нашому місті. І, як згадують знані сьогодні письменники Прикарпаття Степан Пушик, Ольга Бабій, Роман Юсип, Галина Турелик та інші, ця людина, будучи уже дуже відомою письменницею, завжди підтримувала молодих авторів, допомагала їм видавати книги, охоче зустрічалася із творчою молоддю.

"На нашій виставці представлена уся поетична творчість Ольги Стрілець: унікальні документи, які свідчать про її перебування чи у нашому місті, чи на Харківщині, де вона народилася; документи воєнних часів; меморіальні речі; представлено унікальний фотографічний матеріал. Ці документи є у фондах Літературного музею завдяки доньці письменниці – Ларисі Заставі. Свого часу, коли створювався наш музей, вона радо передала нам усі ці папери. Ми маємо що показати і ми маємо що сказати про Ольгу Стрілець", – каже завідувач Літературного музею Прикарпаття Володимир Смирнов.

Спогади людей, які пам’ятають Ольгу Стрілець, дуже різні. Більшість прикарпатських письменників пригадують, як до них, ще малих школярів, приходила на літературні зустрічі неймовірно вродлива жінка, яка розмовляла чистою, правильною, досконалою українською мовою. Але ця тендітна жінка постійно пам’ятала про війну, яку пройшла, про тих людей, які із війни не повернулися. І ці воєнні спогади виливалися у багатьох віршах поетеси, чи, як вона сама себе називала – жінки-поета.

"Кожен автор, який живе сьогодні, відкриває для себе тих авторів, які були у минулому. Ольгу Стрілець я для себе відкрив зовсім недавно і мене вразило те, що вона – одна з небагатьох українських поетес, які пройшли війну. Вона постійно поверталася до цієї теми і, можливо, вона одна з тих поетес, які про цю війну сказали слово правди. Я не знав її, як людину, але багато про неї чув. І ці відгуки говорять про те, що це була людина справжня, чесна, безкомпромісна, а в поетичному вияві вона залишилася взірцем отого болю, який не можна забути, болю війни, втрат війни. І ця тема є наскрізною в її творчості.

Мені дуже шкода, що остання книга Ольги Стрілець вийшла в 1990 році, тобто уже 23 роки тому. Підготовив цю книгу вибраного Степан Пушик і мені здається, що настав час повертатися до творчості письменниці знову. Цей досвід, це поетичне слово, ця поетична правда і цей біль людини заслуговує того, щоб його не забували, щоб його пам’ятали і щоб до нього поверталися", – розповідає голова обласного осередку Національної спілки письменників України Євген Баран.

Виставку "Обпалена троянда" можна побачити, відвідавши Літературний музей Прикарпаття. А творчість Ольги Стрілець ще потребує свого переосмислення і нового відкриття. Адже її поезія є дуже актуальною для сьогодення. 

Джерело: Івано-Франківська організація НСПУ