друкувати


З 1 січня - нова система держреєстрації речових прав на нерухоме майно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-04 02:30:43

1 січня 2013 року в Україні запроваджена нова система державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Раніше реєстрацію здійснювали держземагенства, органи місцевого самоврядування, БТІ та нотаріуси.

Відтепер цими питаннями займатимуться територіальні органи мін'юсту та нотаріуси. Усі речові права, що виникли до січня 2013 року та не підлягали реєстрації – визнаються правочинними.

Наразі в Україні існує 583 реєстраційні служби, розташовані в усіх містах і районах де функціонують управління юстиції. Загалом на одного громадянина відводиться 10–15 хвилин. За цей час надаються консультації, приймаються документи. Оплату за інформаційні послуги та держмито, а це близько 240 грн., можна сплатити в будь-якому банку. Протягом 14 наступних днів спеціалісти служби розглядатимуть заяву та подані документи,  і прийматимуть рішення про реєстрацію. Говорить голова Укрдержреєстру Леонід Єфіменко:

Якщо людина володіє майном, зареєстрованим до 1 січня 2013 року, то в разі продажу, дарування чи будь-якої іншої дії звертатися до реєстраційної служби не потрібно. Цим питанням займається нотаріус, який і переносить дані в реєстр речових прав.

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК