друкувати


Учені навчилися визначати швидкість процесу старіння

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2013-01-02 01:30:31

Ученими був розроблений тест, який визначає тривалість життя людей і може розповісти, з якою швидкістю відбувається процес їх старіння. У тестуванні новаторської технології взяли участь більш ніж 100 жителів Великої Британії.

Вже в недалекому майбутньому тест дозволить встановити, скільки років ще залишилося прожити людині. Учені, які розробили цей тест, очікують, що він використовуватиметься як стандартне медичне обстеження, проходження якого є обов'язковою умовою страхових компаній. Слід зазначити, що наразі страхові товариства цікавляться всім, що пов'язане з людиною, аж до родинної історії хвороб і шкідливих звичок.

У той же час, деякі фахівці вважають, що наука ще не має в своєму розпорядженні потрібної кількості інформації відносно даного тесту і не може що-небудь порадити.

Цей аналіз крові дає оцінку швидкості процесу старіння людини, вимірюючи довжину мікроскопічних структур, які знаходяться на закінченнях хромосоми, яка називається теломера. Ці частки захищають хромосому від руйнування під час ділення клітин.

Теломери мають властивості коротшати після того, як клітина ділиться, і дослідження на тваринах показали, що високий вміст коротких хромосом свідчить про коротшу тривалість життя, ніж зазвичай. Саме тому цей аналіз крові дає уявлення про швидкість процесу старіння і про очікувану тривалість життя.

Джерело: Освітній портал