друкувати


С.Волковецькому не до вподоби додаток "Івано-" у назві обласного центру Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-29 11:30:42

Місто Івано-Франківськ має стати просто Франківськом, а Івано-Франківська область – відповідно просто Франківською, - переконаний депутат обласної ради, голова обласної організації ВУТ "Просвіта" ім. Т.Г. Шевченка Степан Волковецький.

Свої думки з даного приводу він виклав у депутатському запиті на ім’я Івано-Франківського міського голови Віктора Анушкевичуса, голів обласної ради Василя Скрипничука та обласної державної адміністрації Михайла Вишиванюка.

"Ці назви з абсурдним додатком "Івано-", - зазначив пан Волковецький, - в 1962 році булим зумовлені бажанням тодішнього режиму відмежуватись від іспанського диктатора Франко".

На думку депутата, наявність додатку "Івано-" суперечить мовним традиціям української мови, а відтак він попросив зазначених у запиті адресатів ініціювати розгляд даного питання на сесіях Івано-Франківських обласної та міської ради.

Зі слів пана Волковецького, в даному випадку мова не йде про перейменування, а лише про уточнення назв, оскільки сутність назви не змінюється. А відтак і складної процедури перейменування даний процес не потребуватиме. Мовляв, в новітній історії України павинні приклади вже мали місце.

Автор: Сергій БІЛИЙ