друкувати


Як українців дурять новорічними знижками

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-27 11:45:16

Перед Новим роком, у період, коли українці масово готуються до свят та активно купують подарунки, і попит чи не найвищий, кожен продавець усіма силами намагається привернути увагу покупця, пропонуючи різноманітні акції та знижки. 

Проте чи насправді, придбавши товар за знижкою, вдається зекономити? Як підтвердили опитані ТСН.ua маркетологи, не завжди, і вкотре нагадали приказку про те, що "безкоштовний сир буває тільки у мишоловці". 

Так, наприклад одна із відомих мереж супермаркетів пропонує до Нового року придбати нібито на перший погляд на вигідних умовах комплект за 3 999 гривень: смартфон (ціна якого у цій же мережі 3 999 гривень) та простенький телефон (205 гривень). Здавалося б, економія очевидна і пропозиція вигідна – адже телефон обійдеться в символічну 1 гривню. Але порівнявши ціну смартфону, встановлену цією мережею, з ціною інших магазинів техніки, виявляється, що в ньому вона чи не найвища: в середньому така сама модель коштує 3521 гривню, найдешевша – 3044 гривні. Таким чином, бачимо, що для покупця ця "знижка" доволі сумнівна. 

Експерти розповіли ТСН.ua, що насправді приховується за новорічними знижками, на що українцям варто звертати увагу, купуючи акційний товар, аби не витратити гроші дарма та не дати себе обдурити. 

Як на українцях заробляють гроші? 

Виконавчий директор маркетингової компанії FreshMarketing Ірина Корчагіна зазначила, що мало кому вдається зберігати спокій і твердий розум, проходячи повз вітрину магазину, яка обіцяє, що "тільки зараз і тільки тут" покупець має унікальну змогу придбати товар за рекордно низькою ціною. 

"Наші люди досі наївно вірять, що знижки – це прояв турботи з боку магазину. Про те, що жоден підприємець не працюватиме собі у збиток, віддаючи товар майже за безцінь, замислюються одиниці. У кращому разі, піддаючись маніпуляцій ній силі знижок, ви купите товар за собівартістю, у найгіршому – за сталою ціною з початку сезону, яка кілька разів змінювалася", – розповіла маркетолог. 

За словами Корчагіної, продавці "хитрують" зі знижками, незалежно від пори року, але особливо пильними слід бути напередодні новорічних свят, коли увага покупців розсіяна через розмаїття знижок від 15% до 70%. 

"Я не намагаюся демонізувати продавців, але слід пам'ятати, що коли на кону стоїть тижнева виручка, яка за своїми обсягами інколи перевищує піврічну, вони не зупиняться ні перед чим. Якщо говорити конкретно, то це може бути банальне переклеювання цінників, продаж уцінених товарів за акційною ціною, схеми "два за ціною одного", при якій ціна на товар попередньо завищується, а також розповсюдження знижки на окрему категорію товарів в обмеженій кількості", – наголосила експерт. 

Тому Корчагіна радить тверезо оцінювати ситуацію та пам'ятати, що "на нас можуть нагло заробляти гроші". 

"Хитрощі" продавців 


Коментуючи те, що насправді стоїть за новорічними знижками, маркетолог, директор Міжнародної маркетингової групи України Дмитро Роденко зазначив, що з цього приводу є анекдот. 

Приходить покупець до магазину після свят 15 січня, бачить, як продавець змінює цінник на товарі – було 15 тисяч гривень, стало 10 тисяч. Покупець запитує: "А що відбувається?" На що продавець відповідає: "Розумієте, новорічні знижки скінчилися". 

За словами Роденка, у нас знижки перед святами працюють за цією самою схемою. 

"Перед святами дещо підвищується ціна на товари, а потім дається суттєва знижка. Але останнім часом це працює гірше, бо люди почали розуміти цю схему. Також можуть даватися знижки на обмежені обсяги товарів, коли цей обсяг вичерпаний, цей товар змушені продавати за вищою ціною", – розповів експерт. 

На грудень припадає 30% всіх річних продажів в роздріб, наголосив маркетолог. Тож народ змітає все, що є і що завгодно. Тому залишки, або те, що не пішло в інші сезони, перед новорічними святами можна зі знижкою продати в грудні. 

"Інколи має місце практика, коли під виглядом великої передсвяткової знижки намагаються продати застарілий або неякісний товар. Тому якщо вам пропонують велику знижку, завжди варто задатися питанням – а чому саме на цей товар велика знижка. Дуже ймовірно, що з товаром щось не так, і він не пішов за звичайною ціною", – зазначив Дмитро Роденко. 

Проте маркетолог зауважив, що знижки – це, радше, не спроби обдурити покупця якістю товару, а "роздування розмірів знижки". 

"Дуже часто вам пропонують щось придбати зі знижкою у 30%, а якщо ви проведете найпростіший моніторинг в Інтернеті, то побачите, що такий самий товар продається за ціною, яка відрізняється всього на 3-4%. В цьому разі це просто "надута" знижка. А якість товару найчастіше нормальна", – пояснив фахівець. 

"Хитрувати" продавці можуть на побутовій техніці, електроніці, ноутбуках, мобільних телефонах, тобто на найрізноманітнішій дрібній побутовій техніці, застеріг Роденко. Також трапляються подібні "хитрощі" у магазинах одягу, притаманні вони і супермаркетам, що пропонують товари для дому (особливо подарункові – те, що пречудово розкуповуватимуть ближче до Нового року). 

З продуктами харчування, за словами експерта, трохи інакші "фокуси". "Наприклад, супермаркет каже, що продає лимони за 9,99 гривень (при тому, що оптом вони коштують 10,50 гривень). Це завжди обмежена партія товару, а акція діє близько тижня. Але, таким чином, супермаркет намагається сформувати про себе уявлення, що у нього найнижчі ціни в місті. А через тиждень у нього вже апельсини за 9,99 гривень... Ніхто ж при цьому не куплятиме 200 кг лимонів чи апельсинів – просто візьмуть кілька, але при цьому закуплять і інші продукти на тиждень", – розповів Роденко. 

Новий рік – це яскрава, величезна, гарна емоція, а також зобов'язання перед собою подарувати щось близьким та рідним. І саме на цій емоції побудовані 30% продажів у грудні, наголосив експерт. Тому, купляючи щось за новорічними знижками, він радить хоча б порівнювати ціни в Інтернеті з тим, що пропонують у магазині. 

Як не стати обдуреним знижками? 

Досвідчений маркетолог, керівник маркетингового агентства повного циклу "Маркетинг Консалтинг Груп" Олена Венгер поділилася з ТСН.ua низкою порад, які допоможуть не стати жертвою численних новорічних знижок та не перетворитися на "несвідомого споживача" (тобто того споживача, який, за визначенням експерта, "ведеться на різні акції, які пропонують або щось безкоштовно, або купити більше, а заплатити менше, або які купують багато насправді непотрібного йому товару"). 

По-перше, за словами маркетолога, перш ніж покласти товар зі знижкою до візка у супермаркеті, варто зупинитися і подумати, чи насправді він потрібен саме зараз. Адже, якщо зараз у цій речі немає нагальної потреби, і з'явиться вона "колись потім", то краще й придбати її "колись потім". 

"Діючи таким чином, можна уникнути випадкових покупок. А якщо ви йдете у магазин за хлібом і сиром, а виходите із величезними торбами, то ви, мабуть, стали жертвою маніпуляцій", – зазначила експерт. 

По-друге, купуючи продукти харчування за зниженою ціною, обов'язково слід перевірити дату виготовлення, кінцеву дату споживання, стандарти. До новорічних свят досить часто купується побутова техніка, і при цьому, варто перевірити, чи модель, на яку пропонується знижка, не є застарілою, радить Олена Венгер. Також пильно слід приглядатися і до новинок, додала вона. 

"Наприклад, сьогодні пропонують купувати енергозберігаючий холодильник класу А+, який коштує значно дорожче, ніж холодильники B класу. Клас В передбачає такі самі параметри, розміри, але нижчий клас енергозбереження. Тому якщо товар має очевидні особливості, варто попросити продавця порівняти його із більш типовими і звичними моделями", – наголосила маркетолог. Що стосується знижок на одяг, то тут, на думку Олени Венгер, немає нічого дивного, оскільки у випадку з цим товаром завжди спрацьовує поняття сезонності. А тому підвохів шукати не варто. 

Також, за словами експерта, практикуються акції, які мають суцільний плюс для споживача, і являють собою не що інше, як боротьбу за споживача між гравцями ринку. 

"Наприклад, якщо ви бачите чотири йогурти за ціною трьох – беріть сміло, бо це просто маркетингові війни між виробниками. Тут для споживача величезний плюс. Такі акції, як правило, стосуються продуктів, що швидко псуються. На товари з більш тривалим терміном зберігання подібні акції проводяться рідше", – пояснила Венгер. 

Крім того, у нас поступово поширюється практика, коли на товар, у якого наближається кінцева дата споживання, клеїться спеціальна позначка і встановлюється знижка; або ж знижується ціна на товар, у якого пошкоджена упаковка (наприклад, надщерблена або пом'ята банка зеленого горошку), розповіла експерт.

Джерело: ТСН