друкувати


На Прикарпатті забагато людей з вищою освітою і замало робітників?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-27 11:30:53

Раніше на Прикарпатті 18% людей отримували вищу освіту, а зараз – усі 80%, - стверджує ректор Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу Євстахій Крижанівський і вважає таку статистику загрозливою. 

Як повідомив керівник ІФНТУНГу в ході нещодавної науково-практичної конференції "Вчені Прикарпаття – сталому розвитку краю", якщо раніше мав місце конкурентний відбір, то "сьогодні ми трудовими ресурсами розкидаємось, ми загубили кваліфікованого робітника".

Перейти від нарощування кількості студентів до якісного наповнення вищої освіти закликав керівників вишів на тій же конференції і почесний заступник голови Івано-Франківської облдержадміністрації, депутат Верховної Ради шостого демократичного скликання Ігор Зварич. Він нагадав, що свого часу, на зорі незалежності України необхідність нарощування кількість студентських місць на Прикарпатті було продиктовано об’єктивною необхідністю. Адже на той час за кількістю студентів на тисячу населення наша область посідала 24-те місце по Україні, і ситуацію необхідно було виправляти. "Час минає, - зазначив пан Зварич, – ми наздогнали Тернопільську область, яка тоді була на 11-му місці, і сьогодні вже треба думати про якісне наповнення нашої вищої освіти".

Автор: Сергій БІЛИЙ