друкувати


Соціально-економічний розвиток передусім залежить від добропорядних платників податків

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-24 09:45:37

"Всім зрозуміло, що бюджет держави формується за рахунок надходжень від сплати податків та інших обов’язкових платежів. Усе, що надходить до бюджету, обов’язково повертається до платників у вигляді фінансування державного будівництва, лікарень, шкільних закладів, у формі субсидій та дотацій малозабезпеченим громадянам, своєчасної виплати заробітної плати вчителям, працівникам медичних установ, закладів культури", - про це зазначила у своєму інтерв'ю для "Коломия ВЕБ Порталу" начальник Коломийської ОДПІ Світлана ЛУБОЦЬКА.

Отже, соціально-економічний розвиток нашої країни передусім залежить від добропорядних платників податків, підприємців, від кожного громадянина.

На жаль, сьогодні ще є суб’єкти господарювання, які не до кінця усвідомлюють свого обов’язку зі сплати податків.

Так, на 1 жовтня цього року податковий борг до бюджету склав 11,3 млн. грн.

1. Чому виникла необхідність ініціативи накладання тимчасової заборони на виїзд за кордон керівника підприємства, яке має борг?

Така необхідність виникла в зв’язку з тим, що керівники підприємств боржників достатньо тривалий час не сплачують податки та щомісячно нарощують заборгованість.

2. Які ще способи боротьби з неплатниками?

Коломийською ОДПІ вживаються такі заходи стягнення заборгованості як арешт рахунків боржників, вилучення готівки, стягнення коштів з рахунків боржників, реалізація заставного майна. Такі заходи вживаються до боржників тільки за рішенням суду. Також одним із заходів, можна сказати головним, це є співбесіда з керівником підприємства боржника, зокрема з’ясування причин несплати податків та попередження боржника про наслідки несплати податкової заборгованості. А це і нарахування штрафів та пені за несвоєчасну сплату платежів до бюджету, а також реєстрація податкової застави на майно боржника.

3. Чи дані заходи впливу в минулому використовувалися, чи це нововведення в Україні?

Так, використовувалися. Така норма передбачена п.п.18 п.3 ст.11 ЗУ "Про виконавче провадження" і застосовувалася та застосовується державними виконавцями тільки до боржників.

4. На якій системі оподаткування найбільше боржників?


Найбільше боржників перебуває на загальній системі оподаткування, це в основному боржники по земельному податку.

5. Скільки на даний час Коломийською ОДПІ направлено листів в Державну виконавчу службу щодо звернення до суду про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду боржників за кордон?

На сьогоднішній день на виконанні у державній виконавчій службі м. Коломия та Коломийського району є 43 виконавчі листи по 33-х боржниках, з яких 11 юридичних осіб та 22 фізичні особи.

Податковою службою протягом року направлено 9 листів на адресу виконавчої служби про заборону виїзду за межі держави 11 керівників підприємств та 22 приватних підприємців, які мають заборгованість до бюджету. Уже винесено постанову суду про заборону виїзду за кордон 1 підприємця, ще по 1 підприємцю справа знаходиться в суді на розгляді.

Наразі виїхати за кордон вони зможуть після повного погашення заборгованості.