друкувати


Фонд оплати праці бюджетників у 2013 році зросте в середньому на 6,6%

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-21 04:30:46

Колегія Івано-Франківської облдержадміністрації обговорила проект обласного бюджету на 2013 рік і передала його, згідно з процедурою, до обласної ради.

Представляючи проект бюджету, начальник головного фінансового управління Галина Карп підкреслила, що при його розрахунку враховувалися такі основні параметри: збільшення розміру мінімальної зарплати з 1 січня та з 1 грудня 2013 року та прожиткового мінімуму, зростання видатків на тепло- і енергоносії та підвищення розмірів допомог соціально незахищеним верствам населення.

Окрім того, під час обговорення проекту обласного бюджету-2013 виринуло і питання про долю понад двох сотень малокомплектних шкіл Івано-Франківщини.

6,7 млрд грн - такий загальний фінансовий ресурс, що з урахуванням власних доходів обласного і місцевих бюджетів та міжбюджетних трансфертів виділено Івано-Франківщині на 2013 рік. Це на 479 млн грн, або ж на сім відсотків, більше, ніж мала бюджетна сфера Прикарпаття нинішнього року.

- Щодо обласного бюджету, проект якого розглядаємо, то доходи загального фонду у наступному році становитимуть 3,23 млрд грн, в тому числі трансферти з Держбюджету - 2 775 млн грн. Зростання, порівняно з показниками цьогорічного бюджету, становить 27,3 відсотка, або 692 млн грн, - зазначила Галина Карп у доповіді на засіданні колегії ОДА. - Доходи спеціального фонду передбачено в сумі 101,3 млн грн, що менше, ніж очікуємо у 2012 році, у зв’язку зі змінами нормативів відрахувань до екологічного фонду.

За словами Г.Карп, видатки з обласного бюджету на 2013 рік пропонується встановити в розмірі 3 230,1 млн грн, що на 24,5 відсотка перевищує суму, доведену Мінфіном України на 2012 рік. Зокрема, асигнувати на освіту 319,5 млн грн (29,9% загального обсягу бюджетних видатків), на галузь охорони здоров’я - 422,8 млн грн (39,6%), на соціальний захист населення - 53,7 млн грн (5%), культуру і мистецтво - 51,3 млн грн. Також 16 млн грн заплановано виділити на фізичну культуру і спорт та 9,3 млн грн - на реалізацію заходів у сфері молодіжної політики.

Г.Карп підкреслила, що у видатках на соціальний захист враховано і 3,3 млн грн, які, за рішенням сесії обласної ради, спрямують на додаткові щомісячні виплати в розмірі 250 грн воякам ОУН-УПА. А ще те, що передбачено вдесятеро збільшити розмір допомоги із догляду за інвалідами I та II груп і виділено додаткові кошти на поліпшення якості соціальних послуг незахищеним верствам населення - їхню суму, порівняно з нинішнім роком, збільшено із восьми мільйонів до 15,5 млн грн. Понад 1,7 млрд грн за рахунок субвенції з Держбюжету закладено в проекті обласного бюджету на державну допомогу сім’ям із дітьми у 2013 році.

- Крім цього, на 15 млн грн - із 80 до 95 мільйонів - ми збільшили порівняно з нинішнім роком суму коштів на реалізацію програм, які затверджені рішеннями сесії обласної ради у цьому бюджетному періоді, - насамкінець повідомила Г.Карп.

Чи вистачить цих коштів Івано-Франківщині загалом і чи влаштовують суми асигнувань, що передбачені у кошторисі бюджетної сфери краю на 2013 рік, головних розпорядників коштів та райони і міста краю, - питання дуже дискусійне. Бо дискусія, власне, спалахнула відразу ж після завершення доповіді. По суті, один лише голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я, сім’ї, материнства та дитинства Манолій Піцуряк дотримався запропонованого головою облдержадміністрації Михайлом Вишиванюком формату першого ознайомлення з проектом документа й обмежився тільки запитаннями до Г.Карп, що стосувалися порядку і обсягів фінансування заходів з втілення в життя Закону "Про екстрену медичну допомогу", придбання медикаментів для станцій "швидкої допомоги" та ін.

А вже голова Тисменицької райради Володимир Семенів, який услід за ним підійшов до мікрофона, емоційно зазначив, що, поглянувши на проект бюджету району, він не був би таким оптимістичним. "На наступний рік нам не вистачає на освіту 10 млн., а на культуру - 1830 тис. грн. Єдине, що "закриваємо", - це охорону здоров’я. і то без бюджету розвитку. При цьому на харчування однієї дитини в освітніх закладах передбачено чотири гривні на день. А ми всі прекрасно розуміємо, як сьогодні можна прогодувати дитину за чотири гривні", - наголосив В.Семенів.

Голова Тлумацької райдержадміністрації Василь Сенів, попросивши начальника головного фінансового управління ОДА уточнити, чи дотація вирівнювання передбачена лише для обласного бюджету чи і для районних, тут же вніс пропозицію поділити її ще на грудневій сесії облради, аби на місцях відразу ж, так би мовити, знали "на чому вони стоять".

- Ми часто говоримо про дотацію вирівнювання. і останні два роки тішимося, що бюджети розвитку районів дуже різні. А як хтось має 2,8 чи три мільйони в бюджеті на розвиток, то відразу ж починаємо ті райони критикувати. Як на мене, такий підхід не є правильним, - наголосив заступник голови обласної ради Остап Дзеса. - Райони, доводячи їм цифри, постійно примушують і 80, і 90 відсотків коштів спрямовувати на виплату зарплати та на покриття захищених статей бюджету. Але ж потрібно, мабуть, розраховувати дотації вирівнювання так, щоб якісь кошти залишалися і на їх розвиток.

А Зінаїда Болюк, виступаючи, власне, як депутат обласної ради, наголосила на тому, що на виїзному засіданні Кабінету Міністрів України, що відбулося на Івано-Франківщині ще під час першої каденції М.Вишиванюка на посаді голови облдержадміністрації, було ухвалено рішення про виділення дотації вирівнювання на усунення диспропорції між мережею бюджетних установ і чисельністю населення для п’яти районів - Рогатинського, Галицького, Тлумацького, Городенківського і Верховинського. "Але що вийшло? Кошти приходять, і тепер усі райони показують, що у них є диспропорція, - наголосила вона. - і ті 20 млн грн продовжують ділити і на міста, і на ті райони, де теж є чимало проблем, але є й доходи. В результаті всі однаково бідні, а дехто - чисто найбідніший. Якщо порівнювати, то виходить, що в одному районі на ремонт шкіл є 40 тис. грн на рік, а в другому - 4-5 мільйонів на розвиток".

М.Вишиванюк, підсумовуючи дискусію, акцентував на проблемі диспропорцій, яку, на його переконання, треба невідкладно вирішувати.

- На превеликий жаль, вона у нас є. і дуже велика, - підкреслив М.Вишиванюк. - По окремих школах при нормативі видатків 7 чи 7,5 тис. грн ми на одного учня тратимо 77 тисяч. Я зайшов в інтернет і поцікавився, в яку суму на рік обходиться навчання студента у найкращих університетах світу - Оксфорді, Гарварді. Там освіта на кілька тисяч гривень дешевша, ніж у нас учня в школі. А в цілому у нас в області є 212 малокомплектних шкіл.

I треба подивитися на комплектність кожної й порахувати, чи не краще купити автобус і возити дітей у школу, де вчителі дають якісну освіту. В першу чергу ми повинні подбати про високоякісне навчання дітей. Не про те, щоб дитина до школи ходила, а щоб знання здобувала. і кожний керівник району повинен ще захистити свою бюджетну мережу.

Голова облдержадміністрації зазначив, що сьогодні його колеги - керівники областей, де вже оптимізували мережу бюджетних закладів і де, з огляду на брак коштів у держскарбниці, перекинули на зарплати гроші, що були виділені на будівництво, ремонти доріг, на рівні уряду прямо ставлять питання про припинення "зрівнялівки". Він закликав з участю депутатів обласної ради розглянути з точки зору оптимізації кожну бюджетну установу.

О.Дзеса запросив усіх головних розпорядників коштів, начальників і представників головних управлінь облдержадміністрації взяти участь у роботі постійних комісій обласної ради, кожна з яких до 28 грудня опрацьовуватиме проект бюджету, та вносити свої пропозиції і зауваження. Водночас він зауважив, що останнім часом чомусь не заведено залучати до бюджетного процесу на державному рівні представників областей.

Втім, на переконання М.Вишиванюка, прикарпатцям наразі гріх шкодуватися. "Київ пішов нам назустріч у багатьох напрямах, - зазначив голова облдержадміністрації. - і щодо дотації на зарплати - 204 мільйони зараз отримаємо. І ще вирішується питання додаткової дотації в розмірі 56 мільйонів, щоб ми заплатили за енергоносії".

Джерело: Газета ГАЛИЧИНА