друкувати


Олег Сало: Спочатку зроблю, а потім скажу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-20 03:30:58

Нинішній начальник УМВС в області Олег Сало почав свою кар’єру в міліції з роботи в ДАІ, де пройшов усі щаблі від простого інспектора до начальника обласної Державтоінспекції. Зрештою, в одному з номерів нашої газети ми про це повідомляли. Та, виявляється, він мав намір працювати в карному розшуку, але саме в той момент там не було вільної посади. Начальник райвідділу запропонував посаду в ДАІ, Олег Михайлович погодився.

— Чи можна це розуміти таким чином, що ви просто дуже хотіли працювати в міліції?
— Із самого дитинства мріяв, — коротко відповів нинішній головний міліціянт Прикарпаття.

Він очолив УМВС в області у непростий час. Прийняття нового Кримінального процесуального кодексу серйозно ускладнило роботу не лише міліції, а й судів, прокуратури тощо. Тяжко дається перехід на нові рейки. Найбільше навантаження припало на слідчих, зазначив Олег Сало. Принагідно він зауважив, що вже підписано наказ про підвищення платні правоохоронцям цієї категорії.

Свою першу прес-конференцію новий начальник УМВС в області дав приблизно через два тижні після призначення його на посаду. До речі, коли стало відомо, що в області відбудеться зміна міліцейського керівництва, то було розповсюджено інформацію про те, що він везе із собою цілу команду. "Думали, що я приїду і тут усіх за три дні поміняю", — сказав з цього приводу Олег Михайлович, продемонструвавши, що добре володіє ситуацією в очолюваному ним управлінні. В принципі, кожен керівник повинен мати свою команду, людей, яким довіряє і знає їх фаховий рівень, зазначив він, запевнивши, що на нинішній день якихось серйозних кадрових змін проводити не має наміру.

Щоправда, вони відбуваються самі по собі. Скажімо, сектор зв’язків з громадськістю УМВС в області замість Василя Гультайчука, який за вислугою років має намір вийти у відставку, очолив Костянтин Кулак. Наскільки нам відомо, має бути новий начальник НДКЕЦ, бо колишній так само збирається на пенсію. Та жителів області, очевидно, більше цікавить, хто ж очолить обласну Державтоінспекцію, адже колишній головний "даішник" Прикарпаття услід за Василем Варцабою перебрався на Закарпаття. Щоправда, Олег Сало не конкретизував, кого саме він бачить на цій посаді. Мовляв, є відповідні кандидатури, їх розглядають. Так само не уточнив, кого поміняє з начальників райвідділів, лише запевнив, що має намір це зробити. Мовляв, у декого з них він помітив аморфність у роботі: сидять і просто чекають, коли настане можливість вийти на пенсію. Але ж першочергове завдання міліції — реагування на злочини. Жодне правопорушення не повинно залишатися поза увагою, аргументував Олег Михайлович. Разом з тим назвав і конкретну службу, на чолі якої поставить іншу людину. Йдеться про дозвільну систему. Нинішній керівник обласної міліції незадоволений передусім показниками роботи щодо вилучення зброї з незаконного обігу. Зрештою, дров до багаття підклала й репліка одного з журналістів щодо того, що у нас крамниць, де можна придбати зброю, є чи не більше, ніж хлібних. Зрозуміло, що це перебільшення. Але справді, щоб придбати пневматичну рушницю чи пістолет, жодних спеціальних дозволів не потрібно. А тепер нагадаймо кілька останніх випадків, коли їх застосування призвело до кримінальних наслідків. Скажімо, стрілянина в Калуші. Кулька, випущена з пневматичної рушниці, пробила потерпілому одяг, вп’ялася у плече, досягнувши кістки. А якщо б вона потрапила в голову?..

"Вправи" зі стрільби у Коломиї призвели до того, що 16-річна дівчина потрапила до лікарні з тяжким вогнепальним пораненням голови. Пістолет, з якого у неї вистрілили, власне, був стартовим. Його можна купити без проблем. У цьому разі його переробили під травматичну зброю. Олег Сало пообіцяв, що це питання перебуватиме на контролі у міліції, щоправда, в межах її компетенції.

Нагадаємо, що через кілька днів після приїзду до нас нового керівника УМВС, у Делятині було скоєно доволі резонансний і рідкісний для Прикарпаття злочин — нахабно застрелили фотографа перед будинком, де він винаймав помешкання. На момент нашої зустрічі це вбивство ще не було розкрито. До речі, журналістам імпонував той момент, що інформацію про злочин вони одразу отримали. Бо раніше про такі речі нам воліли повідомляти, коли вже затримували підозрюваних. Щодо цього випадку, то генерал був небагатослівний, зіславшись на таємницю слідства. Є підозрювані, є мотиви, зазначив він, а про все інше — пізніше.

Та зауважимо: в процесі розслідування цього злочину був, так би мовити, "відпрацьований" весь Надвірнянський район. "Ми ж не могли просто сидіти і чекати, коли щось само з неба впаде", — каже начальник УМВС в області. Наскільки це вплинуло на розкриття саме "делятинського" вбивства, важко сказати. Проте було виявлено чимало інших злочинів, зокрема щодо неправомірного, а в одному випадку, можливо, й самовільного захоплення земельних ділянок. А самі знаєте, скільки в тому регіоні, особливо в яремчанській зоні, коштує земля. До речі, в тому ж Яремчі виявили навіть нелегального мігранта з Нігерії.

Чи будуть проводитися "відпрацювання" й інших районів області? Олег Сало з цього приводу запевнив: "У мене є п’ять пілотних проектів, які сподіваюся реалізувати на нинішній посаді. Але не хочу їх озвучувати, бо маю таке кредо: спершу зробити, а потім уже казати".

Попри те Олег Михайлович ще працює над матеріально-технічним оснащенням прикарпатської міліції. Навіть з цього приводу мав бесіду з відповідною посадовою особою в Міністерстві внутрішніх справ. Дещо, до речі, й конкретизував. Скажімо, те, що дільничні інспектори, особливо ті, що працюють у гірській місцевості, можливо, на літній період будуть забезпечені мотоциклами. Що ж до більш конкретних планів, то він озвучив їх, відповідаючи на запитання журналістів щодо збільшення останнім часом кишенькових крадіжок (у зимовий період це не дивина) та крадіжок з автомобілів.

— Так, — погодився начальник УМВС, — коли я вперше ознайомився з такою статистикою, то звернув увагу саме на ці питання. Справді, є дуже багато випадків крадіжок з автомобілів. Навіть згадав початок 90-х років минулого століття, коли не машини крали, а капоти, колеса, магнітоли тощо. Щось схоже знову відбувається на Івано-Франківщині. і водночас дуже багато зафіксовано крадіжок у громадському транспорті. Скажімо, з настанням холодів ми зафіксували понад 40 таких випадків. У цьому питанні працюватимемо з автоперевізниками. Тому що, коли на якомусь одному маршруті чи навіть в одному транспортному засобі масово викрадають гаманці, мобільні телефони чи інші речі, без водія це не відбувається. Він, особливо коли вже довго працює, стає психологом. і чудово бачить, хто заходить до його буса, хто виходить. Коли хтось з пасажирів раптом виявляє крадіжку і починає про це кричати, а водій на найпершій же зупинці відчиняє не лише передні, як належить, а й задні двері, міркую, все зрозуміло. Ми працюватимемо в цьому напрямі, аж до зняття тих чи інших перевізників з маршрутів.

У плані боротьби з крадіжками з автомобілів, власне, і не тільки з цими злочинами, передбачено встановлення на вулицях міст і навіть сіл відеокамер. Щоправда, тут не все залежить тільки від міліції, потрібна певна співпраця і з органами місцевого самоврядування. Отож навіть з цієї порівняно невеликої, яка тривала лише півгодини, прес-конференції ми почули про чимало планів нового начальника УМВС в області. До речі, всіх їх у цьому репортажі не висвітлено. Але сподіваємося, що незабаром він знову забажає зустрітися з журналістами і ми почуємо: "Ну, як і обіцяв, дещо вже зробив, а тепер розповідаю".

Автор: Ігор НИКОРОВИЧ
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА