друкувати


Співпраця України з МВФ буде відновлена у лютому 2013 року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-12 04:10:25

Співпраця України з Міжнародним валютним фондом буде відновлена у лютому 2013 року, а перший транш за новою кредитною лінією у розмірі 1,5 млрд дол. можливий уже в лютому-березні, повідомили джерела, близькі до ходу переговорів.

"Обсяг кредитних коштів від МВФ очікується приблизно на такому ж рівні, як і раніше, - близько 12 мільярдів доларів. Можлива сума першого траншу - 500 мільйонів доларів на користь Нацбанку і 1 мільярд - уряду", - сказав співрозмовник видання "Комерсант-Україна".

Ці кошти повинні допомогти владі вирішити питання виплат за старими кредитами Фонду. Найближче погашення заплановане на 30 січня. Всього в січні-лютому уряду належить повернути валютному фонду 740 мільйонів доларів, а Нацбанк перерахує йому ще 595 млн.

На сьогоднішній день відновлення кредитування МВФ є вкрай важливим, оскільки золотовалютні резерви НБУ вже знизились до 25,3 мільярда доларів, що нижче безпечного рівн. Однак, за словами керівника аналітичного департаменту SP Advisors Віталія Ваврищука, валютний фонд може не погодитися на виділення кредитів для покриття дефіциту держбюджету.

Зі свого боку в НБУ сподіваються, що високий дефіцит держбюджету-2013 не повинен створити проблем у взаєминах з Фондом.

"Влада не визнає, що параметри бюджету повністю суперечать зобов'язанням перед МВФ щодо скорочення бюджетного дефіциту. Ймовірно, вони сподіваються, що МВФ в підсумку погодиться на невелику корекцію, яку можна буде внести за підсумками I кварталу. Однак у такій ситуації отримання першого траншу в лютому малоймовірно - МВФ зазвичай наполягає на виконанні всіх ключових зобов'язань перед початком фінансування", - пояснив директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.

Джерело: ТСН