друкувати


НБУ за збільшення перехідного періоду введення збору в ПФ з продажу фізособами інвалюти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-11 09:30:09

Національний банк України виступає за збільшення перехідного періоду введення збору в Пенсійний фонд з продажу фізичними особами іноземної валюти.

"За ініціативи Національно банку сьогодні розглядається можливість збільшення перехідного періоду введення збору з продажу валюти з 2-х місяців на 3 місяці", - розповів голова Комітету із запобігання проведенню недобросовісних валютних операцій НБУ Юрій Горшков.

За його словами, вказаний період передбачається для того, щоб люди визначились, яку кількість валюти обміняти на гривню, а яку тримати в якості заощаджень. “Цей період для того, щоб люди могли визначитись, яку частину валюти їм потрібно поміняти на гривню для якихось насущних потреб, а яку - залишити в валюті, наприклад, зберігати на депозиті”, - зазначив представник НБУ.

Водночас Юрій Горшков зазначив, що НБУ виступає за зменшення до 10% збору в ПФ з продажу фізособами інвалюти.

Нагадаємо, що 16 листопада депутат Верховної Ради, голова комітету з питань фінансів, банківської справи, податкової й митної політики Віталій Хомутиннік зареєстрував у парламенті законопроект №11433, що передбачає введення збору в ПФ із продажу фізособами готівкової валюти в обсязі 15% суми угоди. В законопроекті було передбачено перехідний період в межах 2 місяців.

3 грудня депутат Верховної Ради Валерій Шаманов (позафракційний) запропонував парламенту запровадити збір до ПФ із продажу фізособами готівкової валюти в обсязі 10% суми угоди. Банкіри та експерти зазначили, що такий варіант буде для ринку прийнятним та компромісним.

Джерело: НБУ