друкувати


На Прикарпатті цьогоріч планують реалізувати до 180 тисяч новорічних ялинок

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-10 02:10:59

Грудень — традиційна пора заготівель новорічних ялинок.

На Прикарпатті цьогоріч планують реалізувати їх до 180 тисяч штук. Більша частина їх надійде до столиці і південних областей України.

Новорічні ялинки продаватимуть зі спеціальними чіпами, без яких вони вважаються зрубаними незаконно. Електронний ярлик буде прикріплюватися до дерева таким чином, що зняти його без пошкодження неможливо. У ньому буде міститися інформація, з якого лісгоспу та лісництва відпустили дерево, який його сорт та якість. А торгуватимуть ними на передноворічних ярмарках. Тут і ціна пристойна, і документ відповідний на кожне деревце.

Перший заступник начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Роман Олійник одразу ж заспокоює: ніякої шкоди довкіллю заготівлею ялинок не буде завдано:

Незабаром на території області цілодобово працюватимуть мобільні групи, які координуватимуть і припинятимуть факти порушень природоохоронного законодавства при заготівлі, перевезенні і реалізації хвойних дерев. У разі виявлення порушень винних притягуватимуть до відповідальності. Так, за незаконну порубку, пошкодження чи знищення лісових культур і насаджень передбачений штраф від 85 до 170 гривень. Крім цього, варто знати, що з правопорушників вимагатимуть відшкодувати збитки за кожне незаконно зрубане деревце: залежно від діаметра стовбура сума відшкодування коливається від 188 до 855 гривень. Тож чи не краще придбати на ринку законно заготовлену лісову красуню в середньому за 50 гривень, ніж зіпсувати собі свято!

Джерело: Івано-Франківська ОДТРК