друкувати


Вівчарям допоможуть канадські експерти?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-05 01:30:26

Голова облдержадміністрації Михайло Вишиванюк зустрівся з представниками Канадського агентства з міжнародного розвитку (CIDA) Аланом Стюартом і Девідом Джонсоном, до речі, фахівцем з питань сільського господарства, і першим секретарем посольства Канади в Україні Катрін Пельт’є-Арді та головним менеджером проектів посольства Канади в Україні Володимиром Сенюком.

— Канадське агентство з міжнародного розвитку реалізовує в Україні чотири сільськогосподарські проекти, але жодного — в Івано-Франківській області. Тепер якраз настав той час, коли необхідно знайти нові ідеї для проектів, — зазначив під час зустрічі Алан Стюарт, який декілька останніх років відповідає за реалізацію сільськогосподарських програм CIDA в Україні. — Ми приїхали на Івано-Франківщину, щоб поспілкуватися з вами і з представниками сільськогосподарського сектору, почути, які напрями його розвитку є пріоритетними, а також про те, як, на ваш погляд, CIDA могла б допомогти у розв’язанні існуючих проблем.

Володимир Сенюк як доповнення розповів, що CIDA ось уже чотири роки впроваджує "молочні" проекти на Львівщині й Дніпропетровщині. Експерти допомагають селянам нарощувати молочне виробництво переважно через розвиток кооперативів, поліпшення генетики худоби і пасовищ, ефективнішу організацію збору молока, маркетингову роботу. Найуспішніші учасники проекту, як зауважив В.Сенюк, уже працюють навіть з прилеглими до Львівщини районами сусідніх областей, зокрема Рогатинським.

Михайло Вишиванюк насамперед наголосив, що Івано-Франківщина відкрита до максимально широкої співпраці в усіх сферах сільськогосподарського виробництва, за винятком хіба що двох, де в області уже є відчутні успіхи.

— На сьогодні завдяки співпраці з данською фірмою "Даноша" у нас добре розвинуто свинарство і на надзвичайно високому рівні поставлено виробництво і переробку яєць. У Івано-Франківську діє завод з переробки яєць на сухий порошок і меланж. Нині він переробляє їх три млн. штук за день, і у власника фірми, а це наш прикарпатський бізнесмен Олег Бахматюк, є план нарощування потужностей заводу з тим, щоб щоденний обсяг переробки збільшити до 15 млн. яєць, — розповів гостям голова облдержадміністрації. — А найбільша проблема сьогодні — це заготівля і переробка плодів та овочів. У нас дуже багато яблук, груш, слив, ягід просто пропадає. Якусь частину люди здають практично за безцінь. А є навіть випадки, коли яблука згодовують худобі. Це дуже перспективний напрям виробництва, але нині він для нас — один із найпроблемніших. Є й ще одна проблема, над якою якраз працюємо, — це створення заготівельних і збутових кооперативів. Це питання питань. Якраз його винесемо на перше місце і вже через організацію кооперативів розв’язуватимемо проблеми заготівлі та переробки сільськогосподарської продукції, розвитку вівчарства, навіть бджолярства, яке, слава Богу, у нас добре пішло.

З Івано-Франківська канадські гості в супроводі голови Косівської райдержадміністрації Ярослава Шинкарука та в. о. начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Івана Андріїшина поїхали в с.Середній Березів, де спілкувалися з тамтешніми господарями Миколою Яцківим та Степаном Маликом і знайомилися з тим, як вони організували власний невеликий бізнес — сімейний заготівельно-збутовий кооператив "Сім’я" та сімейну ферму.

— Ми вивчаємо всі шляхи і методи співпраці, — підкреслив у короткому коментарі перед поїздкою Я.Шинкарук. — Якщо буде можливість отримати технічну допомогу чи під час спілкування з гостями відкриються інші можливості, то з радістю їх сприймемо і будемо співпрацювати. Однозначно, що насамперед ми зацікавлені скористатися досвідом розвитку вівчарства, який мають канадські фермери. На Косівщині з кожним роком збільшуємо поголів’я овець і вже створено вісім вівцеферм. Є селянський обслуговуючий кооператив, де утримують 350 овець і 100 голів молодняка ВРХ. Якраз його хочемо показати гостям. Зауважу ще, що нині в районі є вже 11 тис. голів ВРХ. Але молоко наші люди здають аж Надвірнянському та Галицькому молокозаводам, з ними не завжди вчасно розраховуються. Отож ми зацікавлені в тому, щоб збудувати на Косівщині сучасний міні-завод з переробки молока і бути в цьому плані самостійними.

Автор: Микола ПЕТРИЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА