друкувати


Світом правлять молоді. Коли постаріють?..

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-03 04:10:42

Вступаючи на факультет іноземних мов, Іванка знала – працювати в Україні вона не буде. Бо вдягатися за копійчану зарплатню учительки можна хіба в секонд-хенді. Щоб зекономити на їжі, треба садити на дачі картоплю-огірки-моркву-цибулю, потім, щоб зібрати урожай, принизливо відпрошуватися з роботи чи брати "липові" лікарняні, а після всього довго терти брудні нігті – таке виживання нашої інтелігенції. А ще перед очима – здивований чех, який приїхав у Коломию в пошуках родичів. Коли мама розповіла про те, скільки заробляє педагог, а інколи ще й не отримує вчасно зароблені гроші, той запитав: "А їдло за що купуєте?" Він не міг собі уявити, що в європейській державі в часи технічного прогресу міський учитель, щоб вижити, мусить вирощувати оце їдло на дачі, а сільський покірно сапає гектари буряків, відгодовує свиней.

Тепер Іванці 28 років, вона викладач престижного коледжу за кордоном. І не суміщає викладацьку працю з фермерською, бо за свою середню за тамтешніми мірками зарплатню може винаймати квартиру, купувати високоякісний одяг, а у вихідні подорожувати. Усі її здобутки – результат постійного навчання й перенавчання протягом майже дев’яти років. Бо це лише пишні слова, що дипломи наших університетів визнають в усьому світі. А насправді взаємне визнання дипломів інших країн, за проголошуваною Болонською системою, залишилося далекою мрією, недосяжною через бюрократію, та ще й дуже витратною. Наприклад, визнання диплома нашого вузу в Іспанії може тривати від шести місяців до двох років. І ніхто не дає гарантії, що ти не муситимеш перевчатися принаймні на дворічних курсах. Дипломи, скажімо, польських навчальних закладів визнають у всіх країнах Європи і в більшості країн світу, при цьому не потрібне додаткове їх підтвердження.

Ніде правди діти, рівень освіти, яку здобула Іванка в Україні, високий. А щоб скласти деякі дисципліни, достатньо було розгорнути старі конспекти й повторити. Це дуже дивувало інших студентів-іноземців – навіщо ще раз доводити свої знання? А Іванку не дивувало, вона майже навчилася сприймати як належне бездіяльність тих держслужбовців, які мали б захищати інтереси українців у своїй державі й у світі.

А ось і обнадійливі статистичні дані, за якими в Україні багато випускників університетів скористалися правом на перше робоче місце. Відповідно до статті 5 Закону України "Про зайнятість населення", держава забезпечує надання додаткових гарантій працевлаштування працездатним громадянам у працездатному віці, які потребують соціального захисту і не здатні на рівних конкурувати на ринку праці, зокрема, молоді. Найвищий показник із працевлаштування і найнижчий із безробіття в Івано-Франківській області - з таким результатом завершив минулий рік Коломийський міськрайонний центр зайнятості. Спеціалісти служби допомогли знайти роботу понад п’ятьом тисячам безробітних. Про це розповів 28 січня 2012 року директор установи Мирослав Мацьків.

Іванці ж відома справжня, життєва, статистика: із усього їхнього курсу лише десять працюють вчителями в Україні. Інші – хто в Ізраїлі став економістом, хто в Німеччині здобув фах юриста, ще хтось навчає американських, французьких діток. А нещодавно зустріла свого однокласника. Він працює комп’ютерником в одній з англійських фірм. От і справді "нашого цвіту по всьому світу" - п’яте місце серед країн із найбільшою кількістю емігрантів.

Соціологічні дослідження вражають: кожна третя молода людина не задоволена своїм соціальним статусом і так само лише третина бачить власну соціальну перспективу в Україні. І хоча абсолютна більшість (93%) юних сприймають Україну як свою Батьківщину, проте, у випадку гіпотетичного вибору, обрали б її Батьківщиною лише дві третини, не обрав би – майже кожен шостий, віком від 18 до 35 років.

Невтішна правда чомусь задовольняє керівництво держави. Звичайно, для чого вносити якісь зміни в стабільно сите життя багатьох політиків, які при владі двадцять і більше років? Саме молодь у розвинених країнах стає рушійною силою прогресу, впливає на суспільство. Однак, мабуть, в Україні незабаром не залишиться тих, хто зміг би витягти її з економіки злиднів.

Автор: Оксана ПАЛІЙ
Джерело: Коломия ВЕБ Портал