друкувати


Відділення в Івано-Франківській МКЛ №1 закривають, а колектив — проти...

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-12-03 02:30:11

8 листопада цього року головний лікар Івано-Франківської ЦМКЛ Тарас Масляк (за погодженням з головним лікарем МКЛ №1 Тарасом Василиком) видав наказ про скорочення 40 ліжок терапевтичного відділення міської клінічної лікарні №1 в обласному центрі на вулиці Матейка, а медпрацівників уже повідомили про звільнення. Тобто йдеться про закриття відділення.

Як реагування на задекларовані адміністративні плани у міській клінічній лікарні №1 відбулися збори трудового колективу відділення з участю також керівництва кафедри терапії і сімейної медицини ФОП Івано-Франківського національного медуніверситету, яка працює на базі відділення. Медпрацівники (у відділенні загалом 29 осіб персоналу) - проти такої перепрофілізації. Тож "Галичина" пропонує читачам розповідь про соціальну напругу в МКЛ №1.

Старі граблі - нові рулі...

Для того, щоб побачити бодай трохи реальну картину потрібності медичних послуг терапевтичного відділення, ми свідомо обрали вихідний день - неділю. і переконалися, що відділення переповнене. Звісно, можна це пояснити і "сезонністю". Чим, до речі, й аргументує медичне керівництво міста. Проте одна з медсестер пояснила, що значна частина з-поміж хворих - пенсіонери, здебільшого з пневмонією, є й чимало безхатченків. А з такими захворюваннями, що вимагають строго визначеного режиму лікування, залишати приміщення відділення не тільки не можна, а й фізично неможливо.

Видається, що на шляху реформування галузі охорони здоров’я на Прикарпатті чиновники від медицини хронічно наступають на старі граблі і набивають собі нові й нові рулі: будь-який наказ чи розпорядження адміністраторів спочатку шокують медпрацівників і заганяють їх у "ступор", а відтак напруга у медколективах починає "зашкалювати" так, що, своєю чергою, у подвійний "ступор" заганяє вже самих авторів будь-яких реформаторських порухів.

Однією з причин виникнення напруги серед медпрацівників терапевтичного відділення Івано-Франківської МКЛ №1 (з такими випадками ми вже зустрічалися в Калуському і Долинському районах), на наш погляд, є недостатня поінформованість людей про найближчі чи перспективні плани реформування підрозділу і щонайперше - про подальшу долю кожного медпрацівника після 1 лютого 2013 року. Деяким працівникам відділення, як ми з’ясували, однозначно не відома перспектива їх підрозділу на прийдешні місяці, медперсонал губиться у здогадках, чи їх звільнять і запропонують самотужки шукати місце роботи або ж інші робочі місця в структурі лікарні?

Метою реформування медицини, як це зазначається на кожному кроці, є поліпшення якості надання медичних послуг для людей. Та чи свідомі жителі міста, які обслуговуються у терапевтичному відділенні МКЛ №1, де і яким чином після його перепрофілювання ці послуги стануть для них доброякіснішими й доступнішими? Однозначно що ні.

Без терапії нема лікарні


Олександра ЛИСЕНКО, завідувач терапевтичного відділення Івано-Франківської МКЛ №1:


- Наша лікарня обслуговує до 59 тис. жителів Івано-Франківська, на 70% - це пенсіонери, інваліди, хворі з будинків- інтернатів, малозабезпечені родини і безхатченки. Власне ті, за кого передусім і має дбати держава. Скажіть мені, чи мають змогу вони полікуватися в інших лікарнях чи в приватних центрах нашого міста? Звичайно ні. Відомий наказ про реорганізацію нашого лікувального закладу передбачає скорочення сорока ліжок терапевтичного відділення. Тобто скасування всього відділення. А про поліпшення обслуговування населення не йдеться. По-перше, як може існувати лікарня, яка надає екстрену й ургентну допомогу, без терапії? На мій погляд, така реорганізація - злочин. інакше не скажеш. По-друге, нашу лікарню наказом Мінохорони здоров’я визначено базою для навчання лікарів-інтернів, підвищення кваліфікації лікарів сімейної медицини тощо. Для нашого відділення на бодай якусь реконструкцію за рік не виділили жодної копійки. Тільки нарікання. Все, що робимо для облаштування відділення, - за кошти свої чи благодійників. Натомість медперсонал відділення поставили перед фактом і спочатку сказали писати заяви на звільнення, а відтак, мовляв, з 1 лютого наступного року вони напишуть заяви на переведення. Але днями на зібранні колективу декому сказали, щоб люди писали заяви про переведення на деякі місця в нашій лікарні і в поліклініці. Пацієнти і персонал відділення шоковані. Медпрацівники не вірять нашим керівникам і хвилюються. Бо на тих посадах здебільшого ще працюють інші медики, і хто знає, чи захочуть вони через пенсійний вік звільнятися? Відчуваємо сильний тиск. Викликають і змушують писати заяви. Проте голова профкому сказав, що жодної заяви на звільнення працівників терапевтичного відділення не підпише. Хоч головний лікар і запевняє нас, що всіх буде працевлаштовано, та люди не вірять. Не довіряють ні словам нашого головного лікаря Тараса Василика, ні головного лікаря ЦМКЛ - Тараса Масляка. Я тут пропрацювала 35 років. То що ж то за таке реформування, якщо я нині не можу своїм підлеглим відповісти, що їх чекає через два місяці?

Головний лікар міста гарантує...


На це запитання О.Лисенко ми запропонували відповісти головному лікарю Івано-Франківської ЦМКЛ Тарасові Масляку, який наголосив, що не дозволить собі зробити ні жителів міста, ні медпрацівників терапевтичного відділення лікарні на вулиці Матейка заручниками ситуації з реформуванням медичної галузі, яку нині ладні "розірвати" на всіх рівнях, і не тільки в Івано-Франківську.

- Основне завдання реформ - доступність населення до охорони здоров’я і якість надання медичних послуг. А не економія грошей через вивільнення посад, - прокоментував головний лікар міста Тарас МАСЛЯК. - Погоджуюся, що і людям, яким лікарня на Матейка надає медичні послуги, і колективу терапевтичного відділення належно не пояснили суть змін, які їх очікують з

1 лютого 2013 року. А така роз’яснювальна робота мала б випереджувати дії. Адже в кожному з десяти лікувальних закладів, які підпорядковані ЦМКЛ, є свій керівник і заступники. і ніколи без врахування думки керівників і медичної ради я старався нічого не робити і не роблю. До речі, і в нашій ЦМКЛ ми скоротили майже 30 ліжок. і всіх медпрацівників працевлаштовано. Те, що робиться в МКЛ №1 на вулиці Матейка, торкнеться й інших лікувальних закладів міста. Бо треба змінити стиль надання лікувальних послуг. Головне, щоб якість і доступність послуг для людей не погіршити. На тлі відділень, де відбулося скорочення лікарняних ліжок, ми відкрили два нові відділення, зробивши перепрофілізацію ліжкового фонду. Так, як це відбувається наразі в лікарні на Матейка. У місті є цілком достатньо терапевтичних ліжок, а для денного стаціонару не вистачає - їх кількість треба збільшити. Тож у міській клінічній лікарні №1 ми ліквідовуємо як структуру терапевтичні ліжка - відділення і передаємо для денного стаціонару поліклініки №1, який буде розміщений там, де нині терапевтичне відділення. і як адміністратор я змушений дбати про світло, про газ. А економія повинна бути чи ні? Для чого витрачати кошти на цілодобове утримання відділення, якщо після п’ятої години майже половини хворих у відділенні нема. Це стосується і терапевтичного відділення на Матейка. Показники в осінньо-зимовий період не характерні для загальнорічних. Бо якщо дивитися звітність, то виконання плану ліжко-днів коливається у межах від 82% до 96%.

- Яким чином працевлаштуєте медперсонал терапевтичного відділення?
- Декого переведемо в інші відділення лікарні. А півтори ставки лікаря і ставки медсестер залишаться власне у денному стаціонарі. і підпорядковуватимуться вже міській поліклініці. Тож люди пишуть заяви на звільнення і водночас на прийом. Під час працевлаштування, наголошую, вік медпрацівників не відіграватиме ніякої ролі. За свої слова я відповідаю: всіх буде стовідсотково працевлаштовано.
Чи стануть медичні послуги для людей, яких обслуговують у терапевтичному відділенні на Матейка, доступнішими після 1 лютого наступного року?
- Так, людям буде зручно. Бо властиво у цій МКЛ№1 ми ще відкриємо і стаціонарні терапевтичні ліжка. Для цього є всі можливості. Ми зобов’язані подбати про людей - вони лікувалися на Матейка і матимуть змогу й надалі лікуватися. А кафедра, котра працює на базі терапевтичного відділення, як працювала так і працюватиме. Мене навіть дивує, що цього питання торкаються. Його обговорювали на різних рівнях.

- Але ж медперсонал таки відчуває неспокій і побоювання?
- Побоювання повинні бути, це нормальний людський фактор. Люди недовіряють нікому, чуючи про реформи. Я їх розумію, хоч мені дуже прикро. На їх місці і я б переживав.

- Тому що реформи в державі головно асоціюються зі скороченнями?
- Я цього не сказав. Звісно, людська логіка закономірна: краще жити у старому, ніж у новому і незнаному. Бо не завжди люди певні, що нове буде краще.

- Мені видається, що якби медперсонал терапевтичного відділення МКЛ №1 почув те, що ви нині сказали, не після, а до 8 листопада, то ситуація в колективі не була б настільки напруженою...
- Стовідсотково.

...Події навколо закриття терапевтичного відділення в МКЛ №1 на вул.Матейка, яке можна назвати "терапією" для терапії, свідчить, що йдеться власне не про реформування міської медицини, а скоріше про її внутрішньоструктурні зміни. Які головно направлені на збереження її цілісності у наданні медичних послуг у часі фінансової "посухи" на державному рівні. Бо реформи - це радше капіталовкладення, а не латання нових фінансових дір на старій свитині.

Автор: Ігор ЛАЗОРИШИН
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА