друкувати


Мешканців понад сотні прикарпатських будинків треба терміново відселяти

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-30 02:30:35

Близько 3 тисяч прикарпатців сьогодні проживають у зсувонебезпечній зоні. Відповідну статистику виявила комісія з комплексної перевірки стану роботи з цивільного захисту населення, яка працювала на Івано-Франківщині з 19 по 28 листопада цього року.

За словами члена комісії - заступник начальника управління техногенної безпеки Держтехногенбезпеки України полковника служби цивільного захисту Олега Огороднікова, зсуви на Прикарпатті особливо активізувалися в наслідок паводків 2008, 2010, 2012 років. При цьому площа зсувних ділянок, на яких зберігається загроза руйнування житлових будинків та господарських споруд становить майже 850 гектарів.

"На вказаних зсувонебезпечних ділянках, - говорить чиновник Держтехногенбезпеки, - знаходяться близько 1 тисячі житлових будинків, де проживають більш, як 3 тисячі осіб. На даний час в області нараховується понад 100 житлових будинків, що знаходяться в зонах зсувних процесів, проживання в яких не можливе, а мешканців необхідно терміново відселити".

Разом з тим заходи з інженерного протизсувного захисту населення сьогодні навіть не закладені до жодної з діючих в області регіональних програм. Частково вони передбачені проектом комплексної регіональної цільової програми розвитку водного господарства на період до 2021 року в області, якому ще належить побувати на розгляді в обласній раді.

Разом з тим голова Івано-Франківської облдержадміністрації Михайло Вишиванюк запевнив, шо обласна влада про проблему зсувів, а також про людей, що проживають у зсувонебезпечних районах знає і намагатиметься по мірі можливостей її вирішувати, хоча це й вимагає суттєвих капіталовкладень.

Автор: Сергій БІЛИЙ