друкувати


Офісна робота на 40% збільшує загрозу передчасної смерті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-29 03:30:59

Офісна робота на 40% збільшує загрозу передчасної смерті, стверджують медики. Причому небезпека не обмежується втомою очей від постійного сидіння за комп'ютером чи болем у спині. Букет хвороб, запевняють медики, значно більший, йдеться у сюжеті ТСН.

Сімейний лікар Олена Соколовська розповіла про професійні "офісні"  хвороби: "Такі захворювання як остеохондроз хребта, оскільки основне навантаження йде саме коли ми сидимо, стенокардія, і артеріальна гіпертонія, атеросклероз судин, и цукровий діабет". А також простатит, геморой, проблеми з дихальними шляхами". І ще майже 5 хвилин зрозумілих і не дуже пересічному українцю медичних термінів.

У результаті - ризик ранньої смерті зростає на 40 відсотків. Що це не жарти на собі відчула одна із жертв "офісу" - Лариса.

"Є проблеми із сидячим способом життя - і я зараз іду в лікарню. Спина і ще дещо з цим пов'язане, але я б не хотіла про це говорити", - зізнається жінка. Завітати їй доведеться відразу до кількох лікарів і з різними діагнозами.

І це, визнає, їй ще пощастило. Бо має зручний стілець і сучасний комп'ютер, керівники дозволяють щогодини робити невеличкі перерви. Але таких турботливих компаній, визнають експерти рекрутингового порталу, - меншість.

40% українців скаржаться на погане освітлення та опалення в офісах, а третина - на незручні стільці та крісла. При цьому працівникам часто навіть не оплачують лікарняний, не пускають у відпустку та змушують безкоштовно працювати понад норму. Результат - людина із хворими нервами.

Лише 10 частина роботодавців змушує працівників проходити медогляд. Найменше здоров'я співробітників цінують у галузі торгівлі. Зразковими у плані турботи є ІТ-галузь та фармацевтика.

Оплачувати спортзал, влаштовувати для колективів спортивне дозвілля виявилося дешевшим за лікарняні, каже керівник з персоналу телекомунікаційної компанії Ольга Бережна: "Ми обладнуємо наші офіси дошками евмінова, корисними для спин, ставимо тенісні столи, облаштовуємо приміщення всілякими кімнатами відпочинку".

Тепер їхні співробітники хворіють не більше 4 днів на рік, тоді як в інших компаніях - 10-12. Крім того, у працівників завжди хороший настрій та бажання працювати.

Проте більшість навіть вставати з-за стільця не хочуть. І через кілька років офісне крісло можуть змінити на лікарняне ліжко, резюмують медики. Тому радять більше рухатися.

"Хоча б кожну годину встати і 10-15 хвилин походити. Якщо їдете додому - на 1-2 зупинки раніше вийти і пройти пішки", - радять медики.

Варто зазначити, що під час перерви не варто знову сідати до комп'ютера чи йти на перекур. Адже "користі" з такої турботи про себе буде небагато.

Джерело: ТСН