друкувати


І.Кріса: Івано-Франківщина обмежено готова виконувати завдання цивільного захисту

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-29 10:30:39

Івано-Франківська область обмежено готова до виконання завдань цивільного захисту населення. Таку оцінку поставив сьогодні Прикарпаттю перший заступник голови Державної інспекції техногенної безпеки генерал-майор служби цивільного захисту Іван Кріса за результатами проведення комплексної перевірки стану реалізації заходів державної політики у сфері цивільного захисту, техногенної та пожежної безпеки, готовності органів управління, сил і засобів територіальної підсистеми єдиної системи цивільного захисту в Івано-Франківській області до дій за призначенням.

Свою оцінку столичний чиновник озвучив вчора під час наради за підсумками проведення перевірки. З його слів, така оцінка не є дуже низькою, а наша область не пасе задні, ба натомість впевнено тримається регіонів-середнячків ближче до кращих.

В той же час суттєві претензії у перевіряльників викликали недоліки у плануванні органами місцевої виконавчої влади та місцевого самоврядування заходів з цивільного захисту населення області (невідповідність розроблених планів вимогам чинних нормативно-правових актів, формальний підхід до планування, не вжиття заходів щодо своєчасного коригування планів тощо), гальмування процесів модернізації інженерних мереж, зокрема елементів газотранспортної системи на території області, незабезпеченість закладів освіти та охорони здоров’я системами протипожежної сигналізації, а в деяких випадках – і засобами первинного пожежогасіння, незабезпеченість непрацюючого населення засобами індивідуального захисту, низькі темпи відбудови інфраструктури, зруйнованої та пошкодженої минулими повенями, а також відселення мешканців місць з високим ступенем зсувної загрози, не завжди адекватний, науково обґрунтований підхід до формування матеріальних резервів на випадок виникнення надзвичайних ситуацій тощо.

Зі слів пана Кріси, за рік в області буде проведено повторну комплексну перевірку, покликану проконтролювати, наскільки якісно було усунуто недоліки, виявлені цьогорічною перевіркою.

"Є пропозиція, - зазначив з даного приводу під час тієї ж наради голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк, - я підпишу сьогодні протокольне доручення Василеві Сидоровичу Плавюку, начальнику управління надзвичайних ситуацій ОДА Володимиру Стебницькому, іншому Володимиру – Чернецькому (В.Чернецький – начальник ТУ МНС в області – ред.) в тижневий термін розробити план заходів з усунення недоліків. Я дуже уважно слухав доповідь: недоліки такі, на які не треба Бог знає яких коштів, а потрібна відповідальність. За тиждень проведемо колегію. Крім того, на колегію я попрошу подати мені прізвища кращих працівників за результатами перевірки для заохочення, а також імена тих, які сьогодні прозвучали "іменинниками" для притягнення їх до відповідальності і постановки питання про їх відповідність займаним посадам. Я бачу що окремі керівники не розуміють ступеня відповідальності на цій ділянці роботи".

Зі слів очільника Прикарпаття, він радий, що комплексна перевірка завітала на Івано-Франківщину, оскільки вона показала реальний стан речей. Пан Вишиванюк вважає, що року буде забагато області для виправлення виявлених перевіркою недоліків. З його слів, у плані усунення недоліків, який буде складено за результатами перевірки стоятимуть терміни – місяць, два, три, залежно від складності необхідних робіт та обсягів необхідного фінансування.

В свою чергу Іван Кріса висловив сподівання, що наступна перевірка покаже, що принаймні 90% недоліків буде усунуто.

Автор: Сергій БІЛИЙ