друкувати


У Коломиї зростає злочинність серед неповнолітніх, а влада турбується за місце у рейтингу

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-28 11:30:55

В Івано-Франківській області, згідно даних за 11 місяців поточного року, злочинність серед неповнолітніх зменшилася на 24 відсотка , однак у Коломиї, навпаки зафіксовано зростання цього показника.

Про це йшлося на засіданні виконавчого комітету Коломийської міської ради. У порівнянні з 2011 роком у Коломиї кількість злочинів скоєних неповнолітніми зросла на 41 відсоток, навіть попри всі заходи, які вживалися відповідними службами. Нині писанкове місто має найвищий показник в області. Попри таку проблему, владу схоже більше цікавлять рейтингові показники міста…

Принаймі такий висновок можна зробити зі слів заступника міського голови Коломиї Володимира Тарновецького: "Якщо би відкинути показник злочинності, то за 9 місяців цього року ми в рейтингу мали би по області 8 місце, а в зв’язку з тим, що цей показник введений то ми попадаємо в рейтинг 18. Тобто наскільки злочинність і правопорушення нас відкидають дуже далеко, через один показник. Що таке мати 8, а що таке мати 18 місце".

Показники показниками, але ліпше б влада думала не про них, а про реальний стан речей і про те як допомогти підліткам і вберегти їх від злочинних дій.

Згідно офіційних даних всього в області неповнолітніми скоєно 211 злочинів. Найбільшу питому вагу серед злочинів скоєних дітьми складають крадіжки майна та грабежі.

Службою у справах дітей міської ради, відділом кримінальної міліції у справах дітей Коломийського МВ УМВС та відділом у справах молоді та спорту було прочитано курс лекцій в навчальних закладах міста та проведено ряд індивідуальних бесід з підлітками схильними до вчинення правопорушень. Проводилися численні рейди у вечірній час та перевірки.

Згідно офіційних даних спостерігається спад злочинності серед школярів більш як на 30 %, а от серед студентів ПТУ злочинців побільшало.

Ігор Івахнюк, начальник служби у справах дітей Коломийської міської ради повідомив, що "за 11 місяців 22 неповнолітніх вчинили 37 злочинів на території міста Коломиї. Для порівняння у минулому році 16 неповнолітніх скоїли 22 злочини. Це становить на даний час ріст злочинності у порівнянні з аналогічним періодом за минулий рік ріст злочинності на 41 відсоток для порівняння у місті Івано-Франківську неповнолітні вчинили 26 злочинів, у Калуші 13".

За словами І.Івахнюка, згідно рішень виконавчого комітету, було створено облік сімей, які потрапили у кризові умови. Таких нарахували 35, в цих родинах проживає 76 дітей. В основному батьки в цих сім’ях зловживають алкоголем і не займаються належним вихованням дітей. Також було активізовано роботу щодо проведення рейдів "Діти вулиці", "Вокзал", "Нічне місто", "Урок". Службою у справах дітей та кримінальною міліцією у справах дітей проведено 27 рейдів під час яких виявлено 41 дитину з яких 5 було вилучено та влаштовано в обласний притулок для дітей, а 1 дитину направлено в обласний центр соціально-психологічної реабілітації.

Також проводилися і перевірки магазинів та малих архітектурних форм. На підставі перевірок складено 5 адміністративних протоколів на продавців та підприємців, які допустили продаж неповнолітнім сигарет та алкогольних напоїв.

За статистичними даними найчастіше злочини вчиняють діти батьки яких виїхали на роботу за кордон, вихованці навчальних закладів інтернатного типу та діти з неповних сімей. Більшість злочинів вчинено підлітками в стані алкогольного сп’яніння. До негативних показників слід віднести і зростання злочинності серед дівчат. Як правило це крадіжки ювелірних виробів у знайомих або косметики у магазинах. До позитиву ж влада відносить відсутність вчинення неповнолітніми тяжких злочинів. Міський голова роботу правоохоронних органів, освітян та відповідних служб назвав не ефективною та наголосив, що це рішення з контролю не знімається, а на наступному засіданні виконавчого комітету буде широке обговорення цього питання.

Автор: Оксана ОСТРОВСЬКА
Джерело: Коломийські Вісти