друкувати


Заборона на куріння збільшить доходи ресторанів і кафе?

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-27 10:45:06

16 грудня вступає в силу норма закону, яку забороняє тютюнопаління у громадських місцях. Чимало івано-франківських рестораторів та власників кафе з острахом чекають цього моменту, будучи переконаними, що заборона на цигарки відіб’є у них левову долю клієнтів, а отже суттєво уріже їхні доходи.

В той же час, активісти громадського проект "Україна без тютюнового диму", які спільно з керівництвом Івано-Франківського міськвиконкому та Молодіжним громадським центром "Еталон" виступили ініціаторами проведення вчора в Івано-Франківську тематичного круглого сталу, вважають, що боятися власникам закладів громадського харчування нема чого.

Так, зі слів керівника проекту киянина Андрія Скипальського, проведені в країнах Європи, в тому числі на замовлення Всесвітньої організації охорони здоров’я, соціологічні дослідження показали, що в більшості випадків заборона куріння не тільки не знижувала кількість доходів, а й навпаки – призводила до економічного підйому. Яскравим прикладом, зі слів активіста, є Туреччина, де економічний приріст після введення табу на паління у закладах громадського харчування склав 12 %. "Єдине виключення, - говорить пан Скипальський, – це Ірландія, де введення заборони на тютюнопаління співпало з економічною кризою, а тому складається враження, що до економічного спаду спричинила заборона".

Керівник проекту "Україна без тютюнового диму" пояснює таку ситуацію тим, що люди, стандартне меню яких у кафе становлять чашка кави та пачка цигарок або келих пива та цигарки, із зникненням зі столів попільничок та введенням штрафів отримають стимул замінити цигарки чимось іншим, наприклад, тістечком і тим самим принесуть кафе додатковий дохід. Бо ж цигарками наші кафе і ресторани зазвичай не торгують.

Разом з тим, висновки А.Скипальського, здається, не переконали рестораторів. Вони впевнені, що після введення заборони на куріння великі ресторани нестимуть збитки щонайменш перші півроку, а для маленькі кафе такий крок взагалі може вбити.

Автор: Сергій БІЛИЙ