друкувати


Городенка і далі варитиме цукор

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-26 03:30:18

Ситуація навколо єдиного бурякопереробного підприємства Прикарпаття й далі залишається під увагою громадськості. Адже саме нині треба вирішувати, чи готувати площі під посіви цукрових буряків, що вимагає глибокої оранки ґрунту.

Отож цього тижня в Городенківській райдержадміністрації відбулася зустріч директора департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Івана Андріїшина з першими заступниками голів держадміністрацій Городенківського, Коломийського, Снятинського і Тлумацького районів з участю перших керівників Городенківщини Івана Мороза та Богдана Кобилянського і директора ТОВ "Цукровий завод Городенка" Олександра Філіпенка. Керівник підприємства повідомив, що для проведення реконструкції цукрового виробництва вже замовлено дороге обладнання, і, маючи гарантію власників підприємства, запевнив, що завод і далі працюватиме, тож жодних підстав для тривог нема.

Чільники Городенківського району та цукрозаводу також взяли участь у засіданні круглого столу, що його організувало об’єднання національно-патріотичних партій та громадських організацій краю "Правиця". Подякувавши за турботу про завод, О.Філіпенко розповів про ситуацію на ньому, а також про перспективи. На зібранні порушено й питання будівництва сучасного потужного елеватора на частині території бурякопункту, на що керівник сказав: "Підприємцям вигідні ці площі, бо там є підведена залізнична вітка. Але вони фактично не використовувалися. Такий великий бурякопункт був оправданий тоді, коли за сезон переробляли 240 тисяч тонн сировини, не було потужної техніки для збирання та перевезення врожаю. Втім, і сучасна логістика передбачає подачу цукросировини одразу в бурячну. Нині не обов’язково складувати її, а значно ефективніше й економніше одразу переробляти".

Аргументовані відповіді директора задовольнили учасників зібрання. Зрештою, як і депутатів міської ради, які того ж дня на позачерговій сесії більшістю голосів вирішили надати в суборенду землю для будівництва елеватора. Спрацювало й те, що цукрозавод уперше за 20 років платить за оренду землі, а це 44 тис. грн щомісяця.

Коментуючи ситуацію, голова Городенківської райдержадміністрації Іван Мороз сказав: "ТОВ "Цукровий завод Городенка" потрібне району, про це я мав розмову з керівництвом агрохолдингу "Мрія". і він запевнив, що ніхто не збирається "різати" цукроварню. Маємо завдячувати Іванові Гуті, що погодився придбати городенківський завод, який от-от мали порізати на брухт. Та не менш важливе залучення інвесторів до нашого краю. Адже нове виробництво — це й створення робочих місць, і надходження до казни. В нинішніх умовах, коли аграрії виходять на рекордні врожаї зернових, виникла проблема із сушінням. Отож потужний елеватор украй потрібний. Як і млин, що буде зведено поруч. Можемо лише подякувати директорові цукрозаводу, що знайшов порозуміння з підприємцями, а депутатам міськради — за виважене рішення. Адже нове виробництво мали будувати в Заставні, вже зареєстрували там підприємство. А тепер Городенківщина має перспективи розвитку".

Автор: Людмила СТРАЖНИК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА