друкувати


Керівний склад облради оновився… майже по-радянськи

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-24 01:45:29

Головним результатом чергового пленарного засідання 19-ї сесії Івано-Франківської обласної ради 23 листопада стало оновлення керівного складу головного представницького органу Прикарпаття.

Депутати, зокрема, більшість голосів (хоча і не одноголосно) прийняли рішення задовольнити заяви голови облради Олександра Сича, його першого заступника Василя Гладія та голови постійної комісії з бюджету, фінансів та інвестицій Володимира Шкварилюка щодо увільнення їх з займаних посад в зв’язку з їх обранням народними депутатами України. Обрання нових посадовців планувалось на суботу, 24 листопада, проте депутат обласної ради Руслан Зелик вніс пропозицію обрати нового голову вже 23 листопада. Пропозицію було підтримано майже усіма депутатами. Тому вже близько 16.00 години Івано-Франківська обласна рада отримала нового голову. Ним став 54-річний "свободівець" Скрипничук Василь Михайлович, який до його обрання головою обіймав посаду керуючого справами виконавчого апарату обласної ради.

Кандидатуру пана Скрипничука вніс на розгляд депутатів сам попередній очільник облради Олександр Сич, який наголосив, що робить це за дорученням депутатських фракцій ВО "Свобода", "Батьківщини", "Фронту змін", НРУ, Української партії та інших. При цьому жодної альтернативи поданій О.Сичем кандидатурі запропоновано не було. Тож вибори нового керівника ради нагадували вибори народних депутатів у СРСР, де бюлетені містили лише одне прізвище. Втім, була і певна різниця: якщо у Радянському Союзі кандидатуру єдиного кандидата модна було викреслити і це вважалось, як голос "проти", то в бюлетені на виборах голови облради голос "за" позначався галочкою або іншою поміткою, а голос "проти" як такий передбачено не було – чисті бюлетені апріорі вважалися недійсними. Як наслідок, із 89 депутатів, що взяли участь у голосуванні, 84 проголосували "за" і 5 бюлетенів було визнано недійсними. Таким чином, було створено враження, ніби нового голову облради було обрано одноголосно. Так само "одноголосно" обрали також першого заступника голови та голову бюджетної комісії.

Обирати вказаних посадовців у п’ятничному, а не суботньому, як було заплановано раніше, пленарному засіданні, було пропозицією новообраного голови облради. Він же вніс і кандидатури посадовців, зокрема, Олександра Левицького - "бютівця", який програв парламентські вибори на Коломийщині самовисуванцеві Олесю Донію, - на посаду першого заступника та "фронтзмінівця" Юрія Бабія – на місце голови бюджетної комісії. Голосували пакетом. І знову альтернативних кандидатур не виявилось. Щоправда на цей раз бажаючих проголосувати виявилось менше – 83 депутати, а "недійсних" бюлетенів виявилось значно більше – 21. Результат "одноголосного" голосування відповідно склав 62 голоси "за".

Автор: Сергій БІЛИЙ