друкувати


Відчуття провини допомагає стати начальником

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-22 11:45:29

Учені довели, що люди, схильні до самобичування за вчинену провину або невчинені дії, як правило, займають активні позиції в колективі і стають відмінними управлінцями.

Саме такі характеристики отримували учасники дослідницьких опитувальників, що взяли на себе провину в більшості пунктів. У той же час відчуття сорому, яке здавалося б, має багато спільного з відчуттям провини, відрізняється своєю деструктивностью.

Ребека Шаумберг зі Стенфордської школи бізнесу (США) вирішила зрозуміти, чому в колективі завжди знаходяться особи, які добровільно беруть на себе організацію корпоративних різдвяних вечірок, збирають гроші на подарунок колезі й залишаються на роботі до пізнього вечора п'ятниці. На думку вченої, люди беруть на себе відповідальність, оскільки відчуватимуть себе винуватими, якщо не зроблять цього. "Це у своєму роді очікування почуття провини, яке підштовхує людину до дії", – пояснила дослідник.

Ребека Шаумберг разом зі своєю командою розробила опитувальник, що включає опис різних непростих ситуацій, з яких людині-учаснику вдалося вийти безкарно, але зі шкодою для інших.

Наприклад, "ви пролили вино на білий килим, і прикрили його стільцем", "вам дали дуже багато здачі, після того, як ви розплатилися грошима компанії, і ви взяли зайве собі", "ви збрехали, і вас не розкусили". Питання було в тому, чи відчуватиме людина розкаяння совісті у разі провини, покарання за яку вдалося уникнути.

Найчастіше галочку в графі "відчуватиму провину" ставили учасники, які займали менеджерські позиції. Шаумберг пов'язує відчуття провини з відчуттям відповідальності за інших.

Психолог з Університету Карнегі-Меллон (США) Тайя Коен переконливо просить не плутати з об'єктом її дослідження відчуття сорому, яким якраз зловживати не слід. Тоді як відчуття провини – це реакція на свою негідну поведінку, сором – глобальніше відчуття, направлене на незадоволеність собою в цілому, яке незмінно знижує самооцінку.

"На відміну від відчуття провини, яке змушує людину аналізувати свої дії й заздалегідь запобігати помилкам, сором посилює ситуацію. Сором'язлива людина спробує лише приховати погані сторони, а не виправити їх", – упевнена Коен.

Джерело: Освітній портал