друкувати


Мобільна бригада Карітасу додає життя до днів невиліковно-хворих людей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-21 11:30:27

Основною запорукою підтримки важкохворої людини є своєчасне реагування на її потреби та забезпечення максимальної якості життя до останньої хвилини. У БФ "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" активно продовжує свою місію мобільна бригада з надання комплексної паліативної допомоги, основне завдання якої - своєчасно реагувати на запити підопічних та їх родичів. До складу виїзної бригади входить лікар, медична сестра, соціальний працівник та духівник. Тільки в такому складі можна адекватно оцінити потреби хворої людини, скласти план медичної, соціальної допомоги та духовно-психологічної підтримки. 

Протягом останніх двох тижнів виїзною бригадою було здійснено 12 виїздів до паліативно-хворих людей. Лікар Карітасу - п. Інна провела огляд пацієнтів проекту "Паліативна допомога в Івано-Франківську", надала консультації з приводу полегшення болю та усунення важких симптомів захворювання. Особлива увага приділялась профілактиці вторинних захворювань. Після огляду лікар спільно з медичною сестрою та родичами обговорила подальший план лікування підопічного. Разом було також проведено навчання для родичів з питань домашнього догляду.  

У своїй роботі ми переконані, що пацієнт має право знати свій діагноз і самостійно приймати рішення стосовно лікування, а також право вирішувати, яку саме якість життя він вважає за кращу. Для нас важливим є урахування поглядів самого пацієнта, і тому завданням мобільної бригади Карітасу є разом з родичами розказати підопічному про його хворобу та весь спектр медичних маніпуляцій та процедур, які будуть проведені. 

У людей в останні дні життя зростає потреба в підтвердженні їхньої значущості, любові, прощенні й примиренні з самими собою, з тими хто їх оточує, в розумінні сенсу життя та смерті. На всі ці питання намагається надати відповідь о. Любомир – духівник Карітасу, який є для них опорою та підтримкою.  

Окрім кваліфікованої медичної та духовної підтримки, підопічні отримали і матеріальну допомогу у вигляді медикаментів, продуктових наборів та засобів особистої гігієни. Саме такий комплексний підхід, підтримка та постійна увага до підопічного та родичів вселяє надію у завтрашній день, зберігає віру у свої сили та загалом сприяє наповненню життя змістом та сенсом.  

Діяльність виїзної мобільної бригади Карітасу здійснюється за рахунок підтримки Карітасу єпархії Трір (Німеччина) та Карітасу архиєпархії Відня (Австрія).