друкувати


Встановлено зв'язок між професією і розвитком раку грудей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-19 02:10:53

Канадські вчені з'ясували, що ризик розвитку раку молочної залози вище у жінок, що працюють у барах, гральних закладах, на підприємствах сільського господарства і в автомобільній промисловості. Висновки дослідників опубліковані в журналі Environmental Health.

Рак молочної залози найбільш поширене онкологічне захворювання серед жінок в індустріально розвинених країнах. У Північній Америці найбільш гнітюча статистика по цьому показнику в світі.

Автори відзначають, що небезпечні для ендокринної системи хімікати і канцерогени, багато з яких поки що навіть не визнані такими, присутні в робочому середовищі багатьох професій. У своєму дослідженні доктор Джеймс Брофі (James Brophy) вирішив виявити можливий зв'язок між раком грудей і характером зайнятості, особливо в сільському господарстві і промисловості.

До дослідження, яке проводилося в Південному Онтаріо (Канада), було включено 1006 випадків раку грудей, описаних Регіональним онкоцентром Віндзора, і 1147 випадково відібраних історій цієї хвороби. Використовуючи метод інтерв'ю та аналіз, команда вчених зібрала дані щодо зайнятості та стану здоров'я учасників. Всі види робіт були проранжовані з точки зору впливу на людину канцерогенів і руйнівних для ендокринної системи речовин, а також була підтверджена ендокринна природа пухлин у учасників.

Учені виявили, що всі види зайнятості, пов'язані з потенційно великою дією канцерогенів, збільшують ризик раку грудей у жінок. Галузі з підвищеним ризиком включали сільське господарство, роботу в барах і гральних закладах, у виробництві пластмасових виробів для автомобілів, консервній та металургійній промисловості. Особливо високий ризик розвитку раку в передклімактеричному віці був у жінок, зайнятих на автомобільному або консервному харчовому виробництвах.

"Наші висновки підкреслюють важливість досліджень умов праці в оцінці екологічних чинників ризику та ілюструють цінність детальних історій зайнятості пацієнтів, що отримали онкологічне захворювання. Отримані докази свідчать, що ми повинні переоцінити норми робочих місць з шкідливими умовами праці з метою захисту працівників", – цитуються в прес-релізі слова доктора Брофі.

Джерело: Освітній портал