друкувати


Сміттєвий аврал на фініші року

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-19 03:30:55

Жителів не лише Делятина, а й сусідніх сіл Красної, Лоєви, Добротова зворохобила звістка про те, що вже за якийсь місяць на околиці селища може з’явитися масштабний полігон твердих побутових відходів зі сміттєсортувальною лінією. Він мав би прийняти на себе весь тягар сміттєвої проблеми не лише Надвірнянщини, а й сусідньої Яремчанщини разом із ГК "Буковель". Адже надвірнянське звалище, яке дотепер упродовж багатьох років поглинало всю ту масу ТПВ, уже давно не відповідає санітарним та екологічним вимогам, тож прокуратура заборонила його експлуатацію з 1 січня наступного року.

Два погляди на "детонатор еконебезпеки"


Але якщо судити зі звернень до районної, обласної, центральної влади та зібраних численних підписів громадськості Делятина і сіл проти облаштування нового полігона ТПВ зі сміттєсортувальною лінією в урочищі "Площа", то перспектива мати у себе під боком гори сміття зовсім не тішить людей. Скажімо, 167 краснянців, які підписали звернення на адресу керівництва району та області, Міністерства екології та природних ресурсів України, вважають, що в разі спорудження в урочищі "Площа" сміттєсортувального заводу він став би "міною уповільненої дії", а діяльність тих, хто зацікавлений у реалізації цього проекту, розцінюють як намагання "наспіх увімкнути детонатор екологічної небезпеки", "вбити наші річки". "Хіба можна відводити земельну ділянку на височині, де беруть початок потічки і струмки, притоки річок Пруту, Ворони, Стримби? — запитують краснянці. — У зв’язку з глобальним потеплінням, що спостерігається впродовж останніх років, у селі катастрофічно не вистачає води, і жителі використовують для напування худоби воду з річки Слобожниці та потоку Красника. Окрім того, заїжджаючи у верхів’я, люди беруть воду для пиття і приготування їжі".

З другого боку, керівництво районної виконавчої влади хоче переконати непоступливу громадськість Делятина й сіл, що сьогодні просто немає іншого виходу з гострокритичної ситуації зі сміттям, що склалася на Надвірнянщині. Бо ж його треба десь дівати.

Ситуація стає дедалі напруженішою: якщо так і не вдасться знайти розв’язку цієї проблеми, то куди возитимуть сміття з початку нового року? Отож послухаємо дві точки зору на проблему розміщення нового полігона ТПВ.

Віра КУХТАРУК, секретар Делятинської селищної ради:

— На сесії нашої селищної ради депутат районної ради Володимир Черленюк довів до відома присутніх, що вже є проект рішення районної ради, розроблений її постійними комісіями, щодо спорудження в Делятині сміттєсортувального заводу. Це питання виникало вже не раз. із клопотанням про відведення в урочищі "Площа" земельної ділянки під полігон ТПВ зверталося до селищної ради ще попереднього скликання надвірнянське комунальне підприємство. За нинішнього скликання було вже три спроби заволодіти цією ділянкою для облаштування там полігона. Від невідомого нам івано-франківського ТзОВ "Глянц" у травні нинішнього року ми отримали заяву, в якій ця фірма просила погодити її звернення до Надвірнянської РДА з клопотанням про надання дозволу на розробку проекту відведення земельної ділянки на землях Делятинської селищної ради. Відчувши негативну реакцію жителів Делятина та сусідніх сіл на перспективу мати в екологічно небезпечній близькості від своїх населених пунктів сміттєсортувальний завод, це товариство відкликало заяву, потім знову подало.

Та чи ТзОВ має вже розроблений конкретний проект створення полігона ТПВ зі сміттєсортувальною лінією, зрештою, і кошти для його реалізації, як виглядатиме та технологічна лінія? Дивно, що перед селищними депутатами ще й досі не виступив представник фірми й не відповів на запитання, які найбільше нас цікавлять. Товариство не надало гласності, інформації про свій намір спорудити на околиці Делятина об’єкт сміттєсортування не донесло до людей. Наші депутати зверталися з цим питанням і в обласне управління охорони навколишнього природного середовища, і в прокуратуру, а там їм відповідали: ніяких матеріалів на погодження будівництва такого заводу від фірми досі не подавали. На сесію нашої селищної ради приїхали люди і з Красної, Лоєви, де також збирали підписи проти його будівництва, як і жителі прилеглої до урочища "Площа" делятинської вулиці Шевченка. Тож сесія ухвалила рішення відмовити фірмі у задоволенні її заяви.

Із 1 січня наступного року район залишиться без полігона ТПВ — надвірнянське звалище закриють, але ж це питання не нашої селищної ради й жителів Делятина та прилеглих сіл і нехай нас не роблять крайніми: мовляв, не погоджуючись на будівництво в селищі сміттєсортувального заводу, ми тим самим "підставляємо" весь район. Над розв’язанням проблеми ТПВ чомусь не працювала предметно останніми роками виконавча влада Надвірнянщини. і не тільки нашого району. Адже на надвірнянське звалище везуть ТПВ як з усього району, так і з сусіднього Яремча, з гірськолижного комплексу "Буковель". Тільки ж якщо в авральному порядку збираються влаштувати полігон ТПВ зі сміттєсортувальною лінією на околиці Делятина, то хіба можна повірити в те, що це буде справді сучасне підприємство, а не банальне звалище? Повірити в те, що до Нового року облаштують майданчики для сортування, зведуть споруди для складування відсортованих побутових відходів? Таж нічого нема, а вже зима на носі. На мій погляд, усе зведеться до того, що там зроблять якийсь пропускний пункт, де збиратимуть гроші з тих, хто привозитиме автомашинами побутові відходи, а поряд влаштують звичайне звалище, яке мало чим відрізнятиметься від стихійних. Занапастять ділянку лісу, де чудові мисливські угіддя, пролягають шляхи міграції диких кабанів.

Зрештою, постає питання, щоб розширити в бік урочища "Площа" межі забудови в нашому малоземельному селищі. Адже сьогодні селищна рада не має змоги надавати ділянки під будівництво молодим сім’ям.

Iз заявою до нас зверталася приватна фірма "Глянц", але ж ми знаємо, що лобіює це питання райдержадміністрація. Ще 18-19 років тому районна влада разом з обласною планували на тій делятинській околиці зробити звалище для чотирьох прикарпатських регіонів: Надвірнянщини, Яремчанщини, Верховинщини та Косівщини. Але керівники двох останніх районів тоді відмовились від цієї пропозиції: мовляв, те сміття буде золотим, якщо возити його гірськими дорогами на такі великі відстані.

Володимир КАЛІЧКО, голова Надвірнянської райдержадміністрації:

— Ми з головою районної ради Василем Поповичем, міськими головами Надвірни — Зіновієм Андрійовичем та Яремча — Василем Онутчаком зініціювали питання про створення полігона ТПВ на території Делятинської селищної ради, куди б звозили сміття з Надвірнянщини та Яремчанщини, і з цією пропозицією були у голови ОДА Михайла Вишиванюка. Вже три наради з цього питання відбулося на обласному рівні, вивчали можливість будівництва сміттєсортувального заводу в урочищі "Площа" дві екологічні комісії. Звичайно, є й варіант, щоби проблему, де дівати тверді побутові відходи, надвірнянська та яремчанська влада розв’язували кожна на своїй території. Але краще, звичайно, розв’язувати її по-ґаздівськи, думаючи про майбутнє, соціально-економічний розвиток цієї частини області. Добре бачимо те, що на своїй території не зможуть утилізувати побутове сміття Яремче разом із гірськолижним комплексом "Буковель". А невдовзі освоюватимемо туристично-рекреаційний потенціал і села Бистриці нашого району. Тому й постало питання, щоб саме на території Надвірнянщини, де ще є відповідна вільна земельна ділянка, влаштувати полігон ТПВ із сортувальною лінією, тобто забирати звідти всі придатні для переробки побутові відходи, а залишати все те, що перетворюватиметься в землі внаслідок зігнивання в органіку. і на сьогодні маємо лише один варіант вибору ділянки, який розглядався ще 15-20 років тому: вже тоді до місця запланованого майбутнього полігона проклали шутровану дорогу.

Нині в районі є три комунальні підприємства, які збирають та утилізують сміття. А оскільки прокуратури природоохоронна і кримінальна дозволили діяльність надвірнянського полігона ТПВ лише до початку наступного року, то створено за розпорядженням голови ОДА спеціальну комісію для виїзду на місце і вивчення геологічних особливостей, проведення екологічної експертизи тієї земельної ділянки на території Делятинської селищної ради, що придатна під полігон ТПВ. Вона, зокрема, має перевірити, чи немає там джерел, початку річки. Свого часу ту ділянку використовували як землі сільськогосподарського призначення — там було підсобне господарство колишнього Делятинського психоневрологічного диспансеру. Нині ця ділянка пустує. А в разі влаштування полігона її огородять, вириють котлован для утилізації органічних відходів з використанням сучасних технологій.

У Делятині деякі сили починають перетворювати це побутове питання в політичне. Тому ми працюватимемо з громадою селища для того, щоби переконати її в екологічній безпечності полігона. Тим паче, що великою мірою від згоди громади на його існування, від пошуку компромісу залежатиме розв’язання нинішніх проблем селища, які стосуються соціальних потреб місцевих жителів, — прокладання нового водогону до центральної частини Делятина, водовідведення, ремонту доріг. Під час виборчої кампанії я тричі зустрічався з делятинцями й порушував питання про полігон ТПВ, і більшість людей, на мій погляд, сприймала це з розумінням. Вважаю, що питання полігона ТПВ можна вирішити, якщо зняти з нього політичний наліт, якщо переконати делятинців, що це потрібно для району, а на Надвірнянщині більше таких вільних ділянок немає. Є ділянки, розташовані біля джерел, річок, в охоронних зонах населених пунктів. А цей об’єкт нікому не заважатиме — на цій 15-гектарній земельній ділянці є частково чагарники, частково ліс. До речі, сьогодні і самому селищу Делятину необхідно утилізувати великі обсяги побутового сміття. Звідти з огляду на чисельність населення, мали б вивозити його 10 тисяч кубометрів за рік, а вивозять лише близько 950 кубометрів. Тож я хотів би спитати депутатів селищної ради: де вони дівають решту ТПВ? Якщо розумного компромісу щодо надання ділянки під сміттєсортувальний завод в урочищі "Площа" не буде досягнуто, тоді кожному населеному пунктові району доведеться розв’язувати проблему ТПВ самотужки, на своїй території...
 
Альтернативу надвірнянському звалищу знайти не просто

Позавчора перед початком роботи чергової сесії Надвірнянської районної ради до адмінбудинку в Надвірні прибули пікетувальники з плакатами. Написи на них свідчили про тривогу жителів Делятина, сусідніх сіл Красної, Лоєви, Добротова за екологічну безпеку свою, дітей і внуків через плани влади облаштувати на околиці селища, в урочищі "Площа", полігон твердих побутових відходів. Ось що почули ми від пікетувальників.

Андрій МИСЮК. На сьогоднішній сесії районної ради передбачалося підбити підсумки реалізації оголошеної на Надвірнянщині дворічної цільової програми щодо того, аби поліпшити поводження з твердими побутовими відходами. Вона мала завершитись віднайденням розумної альтернативи старому надвірнянському полігонові ТПВ, який до кінця нинішнього року припинить своє функціонування, а отже, сприяти зменшенню соціальної напруги навколо гострої для району сміттєвої проблеми. Та ця напруга, як бачите, навпаки, ще більше зросла. Влада не бачить кращого варіанту, аніж розмістити новий полігон на землях запасу Делятинської селищної ради. Площа полігона в Надвірні — п’ять гектарів, делятинський хочуть зробити втроє більшим з розрахунку, що він діятиме 15 років.

Чомусь районна виконавча влада при цьому не порадилася з делятинцями. Але ж і пересічним громадянам зрозуміло, що полігон ТПВ буквально за півтора кілометра від крайніх хат селища становитиме для жителів неабияку екологічну загрозу. А воно у своїй історії було відоме як курортне містечко європейського рівня і хотіло би повернути собі цей статус, котрий у нього забрала радянська влада у повоєнний час, розмістивши на території присілку "Луг" надсекретний ядерний об’єкт — ту військову частину в нас і досі називають "зоною". Тепер селище може отримати ще одну "зону", яка шкідливо впливатиме на здоров’я його жителів. Чув, що є вже акт відбору земельної ділянки під полігон ТПВ. Наша селищна рада разом із Краснянською та Лоївською направили Президентові України спільне звернення, в якому протестують проти влаштування звалища для всієї Надвірнянщини, і не тільки, на екологічно чистій та рекреаційно привабливій околиці Делятина.

Це пікетування людьми адмінбудинку РДА та районної ради — то своєрідний початок громадських слухань. А вони відповідно до чинного законодавства мали б обов’язково передувати ухваленню владою рішення щодо реалізації проекту, котрий зачіпає інтереси жителів одразу кількох населених пунктів району.

Петро ЮЗЬКІВ. Мене, депутата селищної ради від округу, до якого входить присілок "Площа", просто серце болить за тутешніх жителів, якщо їх зроблять заручниками екологічно загрозливої ситуації в результаті облаштування зовсім поряд полігона ТПВ. Згадую при цьому Барткове джерело, яке там пульсує із землі і навіть у найлютіші морози не замерзає. Та найбільше, звісно, в спеку йдуть до нього напитися води-студениці, зняти втому від нелегкої праці люди з городів. А тепер це джерело занапастять побутовими відходами, гори яких виростатимуть довкола. Не можу зрозуміти, чому районна виконавча влада обійшла нашу селищну раду і без урахування думки депутатів, громади Делятина одноосібно вирішила облаштувати полігон ТПВ в урочищі "Площа".

Василь БІЛОУС із Красної. Громада нашого села звернулася вже і до центральної влади з проханням, щоб вона втрутилася, вплинула на Надвірнянську РДА з тим, аби не допустити розміщення полігона ТПВ на близькій до Красної околиці селища Делятина. Адже на обвалованій з цією метою земельній ділянці є два природні озерця, беруть початок потік Красник, який тече через наше село, річка Слобожниця, що впадає в Прут. Через кілька років можемо мати велику зону екологічного лиха, якщо полігон таки відкриють.

Поділившись із журналістами — місцевими й прибулими з обласного центру — своїми екологічними тривогами щодо вельми невдалого, на їхній погляд, обрання місця для нового полігона ТПВ, десятки людей попрямували на сесію районної ради. Напруження наростало, тож представників громадськості впустили до зали, вони стали вервечкою в проході. Головуючий — заступник голови районної ради ігор Писклинець надав слово для виступу Романові Киселюку, жителю присілка "Площа", котрий виклав позицію громад кількох населених пунктів щодо наміру обласної та районної виконавчої влади розмістити на околиці Делятина полігон ТПВ. Люди проти облаштування такого об’єкта екологічного ризику при в’їзді до селища, через яке проходить пожвавлена туристична траса на Яремче, Ворохту, ГК "Буковель" і яке називають воротами в Карпати. А найперше, звичайно, ідеться про небезпеку для здоров’я місцевих жителів. Бо ж немає гарантії, що з котлованів, виритих для утилізації побутових відходів, стоки не просочуватимуться шкідливими речовинами у водоносні горизонти і далі — в сільські криниці; у джерела, струмки, потоки — і далі в Прут, із котрого, як відомо, п’ють воду Коломия та Чернівці. Принаймні без ґрунтовної експертизи стосовно безпеки полігона ТПВ для довкілля не можна ухвалювати рішення про відведення ділянки під нього.

Втім, обговорення на сесії районної ради в присутності представників громадськості вельми дражливого питання тут же й припинилося, бо з’ясувалося, що Земельний кодекс наділяє повноваженнями відводити земельну ділянку під такий об’єкт за межами населеного пункту не районну раду й навіть не РДА, а облдержадміністрацію. Вирішили, що депутати приймуть звернення до облдержадміністрації з проханням зважено, з урахуванням думки їхньої й територіальних громад згадуваних населених пунктів, підійти до вибору місця під полігон ТПВ. Голова РДА Володимир Калічко при цьому зауважив, що пропозиція декотрих депутатів і представників громадськості взагалі дозволити вивезення сміття з Надвірнянщини на якийсь із полігонів за межами їхнього рекреаційного району навряд чи знайде розуміння обласної виконавчої влади, як і керівництва та громад сусідніх районів.

Ми навели два погляди на проблему будівництва сміттєсортувального заводу в Делятині — проти і за. Як бачите, позиції депутатів, керівництва селищної ради, громади Делятина і районної виконавчої влади в питанні будівництва того заводу, в якому вона вбачає "паличку-виручалочку" у розв’язанні сміттєвої проблеми для всієї Надвірнянщини, кардинально розходяться.

"Галичина" інформуватиме читачів щодо дальшого розвитку ситуації навколо облаштування полігона ТПВ на околиці Делятина.

Автор: Іван ГАВРИЛОВИЧ