друкувати


Алкоголь під час вагітності знижує рівень IQ у майбутніх дітей

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-19 01:30:54

Згідно дослідженням групи учених, що представляють Брістольський і Оксфордський університети (Велика Британія), вживання алкоголю при вагітності навіть у малих дозах загрожує негативним IQ дитині. Результати роботи опублікував журнал PLOS ONE.

Для наукового середовища характерна різноманітність поглядів на вживання алкоголю вагітними жінками. Частина експертів закликає до повної відмови від алкоголю, іншими прийом алкоголю допускається в помірних дозах.

Нове дослідження засноване на генетичному підході при вивченні впливу алкоголю. Більше 4000 матерів з дітьми проаналізовані вченими, які встановили, що низький IQ дітей пов'язаний з чотирма варіантами генів, що беруть участь у метаболізмі алкоголю.

При вживанні алкоголю відбувається перетворення етанолу на ферменти ацетальдегіду. Гени, що кодують ці ферменти, змінюються, що викликає відмінності в здатності засвоєння етанолу. Як пояснюють учені, повільний метаболізм обумовлює зростання і тривале збереження пікових рівнів алкоголю.

Прийнято вважати: швидкий метаболізм забезпечує менше надходження алкоголю до плоду, що запобігає неправильному розвитку мозку у дітей. Діти ж, у яких матері повністю відмовилися від алкоголю в період вагітності, відрізнялися відсутністю будь-якої дії на їх IQ.

Джерело: Освітній портал