друкувати


Умови отримання віз у Івано-Франківському візовому центрі є кращими, ніж у Генконсульстві Польщі

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-15 12:30:11

Майже шість десятків тисяч польських віз було видано через Івано-Франківський візовий центр за перший рік його роботи.

Таку статистику озвучив вчора, під час підсумкової прес-конференції за результатами року роботи Центру генеральний консул Республіки Польща у місті Львові Ярослав Дрозд.

"Минув рік цікавого досвіду. – висловив він свою оцінку роботи центру, - Проект розвивається і добре живе. Рівно рік тому, 14 листопада, був відкритий Центр. За цей час в Івано-Франківську було видано 58 тисяч віз. То десятки тисяч людей, яким дорога до польської візи стала коротшою і зручнішою. Умови отримання віз у Центрі є кращими, ніж у Генеральному консульстві у Львові".

На підтвердження цього пан Дрозд розповів, як, приїхавши 1,5 року тому до Львова побачив довжелезні черги до Генконсульства, в яких стояло по дві тисячі людей. При цьому щонайменш тисяча з них займали чергу о четвертій ранку, щоб о 9.00 годині ранку, коли відкриється консульська установа буде ближче до початку черги.

"Я тоді жив у гостьових покоях консульства, – говорить консул, –  не міг заснути: хтось випивав, хтось співав… Можливо, – жартує, - і дітей тоді додалося. Але демографічні питання не входять до моєї компетенції".

Зі слів пана Дрозда, перебуваючи колись консулом у Санкт-Петербурзі, він неодноразово висловлював своєму фінському колезі критичні зауваження з приводу подібного візового центру, який видавав фінські візи. Втім, прибувши до Львова, зрозумів, що такі центри дійсно є потрібними. Тоді запросив свого фінського колегу до Львова і вибачився за свою критику.

Як стверджує консул-радник відділу особового руху Генконсульства РП у Львові Лідія Аньоловська, найбільш характерним для Івано-Франківська є видача робочих віз до Польщі. Так, скажімо, з лютого по червень цього року орієнтовно 40% виданих через Центр віз становили візи для виїзду на роботу. А у поєднанні з відповідними шенгенськими візами ця цифра взагалі становить 50%.

Автор: Сергій БІЛИЙ