друкувати


Чотири п’ятих відловлених у Івано-Франківську безпритульних тварин присипляються

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-09 11:30:12

Працівники Івано-Франківського комунального підприємства «Полігон», на яке покладено функції контролю кількості безпритульних тварин, сьогодні присипляють вчетверо більше тварин, ніж стерилізують.

Про це вчора, в ході брифінгу, присвяченого проведенню міжнародної конференції «Актуальні проблеми та європейський досвід у сфері охорони безпритульних тварин» журналістам «Коломия ВЕБ Порталу» розповів директор підприємства Богдан Тимочко.

З його слів, сьогодні в середньому за рік в Івано-Франківську присипляють до 2 тисяч бездомних тварин, в той час, як стерилізують лише близько 500.

Вважається, що присиплянню підлягають лише невиліковно хворі тварини. Хоча якось важко собі уявити, щоб 80% бродячих тварин Івано-Франківська були невиліковно хворими.

Скоріш за все причини слід шукати у недостатній матеріально-технічній базі та недостатньому фінансуванні. Останнє, зі слів пана Тимочка, сьогодні становить приблизно 100 тисяч гривень на стерилізацію і 160 тисяч гривень – на відлов тварин. Що ж до першого, то для стерилізації тварин працівники КП «Полігон» сьогодні використовують наданий адміністрацією Івано-Франківського національного медичного університету віварій. В боксах віварію одночасно може утримуватись в середньому 15-20 тварин. Але стерилізацію, як стверджує пан Тимочко, здійснюють переважно самкам. Цей процес у порівнянні із стерилізацією самців має певну специфіку. Він потребує більш тривалого догляду за тваринами та утримання не більше однієї тварини в боксі. Відповідно можна говорити про одночасне утримання не 15-20, а лише 8 тварин. Відтак пропускна здатність віварію при цьому значно є значно меншою.

Автор: Сергій БІЛИЙ