друкувати


Д.Шлемко: Партії регіонів вже не вдасться розколоти опозицію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-07 12:10:42

Згідно з даними ЦВК, 16 прикарпатських кандидатів у народні депутати за партійними списками і "мажоритарників" працюватимуть у Верховній Раді України. Це чи не вперше така потужна команда з Прикарпаття відстоюватиме інтереси у найвищому законотворчому органі України.

Про свої враження від виборів та позицію у майбутньому журналістам тижневика "Коломийські ВІСТИ" розповів діючий народний депутат України Дмитро Шлемко.

– Пане Дмитре, як оцінюєте вибори-2012?
– По-перше, хочу сказати, що прикарпатці ще раз підтвердили, що вони – опозиційний електорат, що вони чітко розбираються в суспільно-політичній ситуації і що вони підтримували і підтримують національно-демократичні, національно-патріотичні сили, адже практично 90 відсотків виборців Прикарпаття віддали свої голоси трьом патріотичним силам: Всеукраїнському об’єднанню "Батьківщина", Всеукраїнському об’єднанню "Свобода" і політичній партії "УДАР". Партія регіонів як не мала зростання, так його і не матиме. Розмови про українського Черчіля і те, що на Прикарпатті 75% виборців у 2015 році проголосують за нинішнього президента, практично канули у лету. Я переконаний, що Прикарпаття й надалі залишиться осередком українства, національної ідеї та демократії в Україні. Друге – важливо, що на цих виборах продемонстровано, що є команди у кожної з трьох політичних сил, і якщо ми зуміємо тепер мобілізуватися, то матимемо перспективу у подальшому. По-третє – тішить те, що виборці розрізняють патріотів від сателітів Партії регіонів і на виборах-2012 кандидати, які йшли самовисуванцями, але були явними регіоналами, не мали жодних шансів на перемогу. Навіть підкуп та величезні фальшування, які мали місце, починаючи від формування окружних виборчих комісій і дільничних, не дали нічого, адже члени комісій не пішли на порушення законів і практично в абсолютній більшості віддано відпрацювали і зафіксували волевиявлення прикарпатців.

– А як щодо майбутнього, що можна прогнозувати вже сьогодні?

– У перспективі я думаю, що формуватиметься команда професійних, демократично налаштованих людей, які працюватимуть на Івано-Франківщині.

– Якщо на Прикарпатті значних порушень не зафіксовано, то по Україні є чимало проблемних округів, де опозиційні кандидати відстоюють своє право на чесні вибори. Як прокоментуєте фальсифікації, які відбуваються по Україні?
– У ніч виборів я перебував на одному з проблемних округів у Вінниці і зсередини мав можливість побачити, як відбувалися фальсифікації, саме за таким принципом, як там, фальсифікації відбувалися практично в усіх проблемних округах. "Бритоголові" хлопці з посвідченнями представників ЗМІ, маючи в окружних виборчих комісіях абсолютно більшу кількість своїх, уночі заходили у ті кімнати, де зберігалися протоколи та скриньки з бюлетенями, фальшували їх і просто добавляли на бюлетені того кандидата, який перемагав, ще одну позначку і, відповідно, бюлетені визнавали недійсними. Так сталося у Вінниці, коли лікарка, дитячий хірург, набрала більшість, але за одну ніч було сфальсифіковано результат і наступного дня оголосили, що переміг Домбровський, який відставав від неї. У таких випадках ЦВК не мала би виходити за межі своїх повноважень, а повинна була вчинити дуже просто і це було б справедливо. Якби її представники не йшли на поводу в Адміністрації Президента, а прагнули чесних результатів, вони мали би керуватися первинними документами – протоколами дільничних виборчих комісій, де було зафіксовано практично в усіх округах перемогу опозиційних кандидатів, і на основі цього, як і передбачає закон, визнати результати. Зрозуміло, що така ситуація їм не вигідна, бо тоді перемогли би всі опозиційні кандидати. Хтось, напевне, диригує діями ЦВК і тому на розгляд Верховної Ради України внесли пропозицію проголосувати за перевибори. Таким чином, як на мене, допущена помилка, адже ми не маємо йти на поводу у тих диригентів, які нині вирішують забрати приблизно 13 мандатів від опозиції.

– Чи вплинуть перевибори на формування більшості, і взагалі які у Вас прогнози стосовно більшості у Верховній Раді нового 7-го демократичного скликання?
– Партія регіонів робитиме все, щоб сформувати більшість у Верховній Раді, і в них є відповідний досвід двох останніх скликань. На це підуть величезні гроші для тих, кого треба буде перекупити, іншим пропонуватимуть пільги для бізнесу, проти третіх будуть відкриті показові кримінальні справи. Безперечно, якщо подивитись скільки регіоналам достатньо мандатів і хто проходить до Верховної Ради у якості самовисуванців, я переконаний, що вони цю більшість сформують, тому, усвідомлюючи це, хотів би цю Верховну Раду визнати нелегітимною і ми до цього готові. Враховуючи, що фальшування відбулося не тільки на мажоритарних одномандатних округах, а й на багатомандатних, що сьогодні підтверджується, ми готові до повторних виборів до Верховної Ради України, але Партія регіонів сформує більшість і рішення про нові вибори не буде прийняте.

– Яку ж долю, пане Дмитре, Ви вбачаєте для опозиційних демократичних сил?
– Ми сьогодні, і здається, що так буде й надалі, три політичні сили – "Батьківщина", "Свобода" і "Удар" – перевернули сторінку минулого. Нині усвідомлюємо, яка загроза нас чекає в майбутньому – це абсолютна більшість парламенту і ми єднаємося для того, щоб не дати Партії регіонів 300 мандатів, аби вони не могли змінити законодавство України стосовно виборів президента. Нині в нас немає протиріч, а є одне єдине – не дати можливості й далі грабувати Україну. Ми разом визначилися щодо нашої спільної діяльності у Верховній Раді і опозиція вже сьогодні починає працювати скоординовано і злагоджено. Партії регіонів вже не вдасться розколоти опозицію. Я думаю, якщо підемо таким шляхом, то перспективи для опозиції і демократичних сил України надзвичайно великі.