друкувати


В Західному оперативному командуванні військовослужбовці проходили класну кваліфікацію

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-05 11:30:49

1-2 листопада, в Західному оперативному Сухопутних військ Збройних Сил України командуванні військовослужбовці обласного, міських, районних військових комісаріатів області складали спити з присвоєння (підтвердження) класної кваліфікації.

Впродовж цих днів комісія штабу управління оперативного командування під керівництвом підполковника Ореста Шишки перевірила їхні знання з професійної підготовки, а також з вогневої, фізичної та спеціальної підготовок.

– Загалом такі іспити проводяться за програмою, яка складається з усіх основних предметів навчання, двох-чотирьох додаткових предметів та передбачає теоретичну і практичну частини, – розповів голова комісії підполковник Орест Шишка.

– Наприклад, для військовослужбовців військкоматів у теоретичну частину було включено від 3 до 5 питань з основних предметів навчання, які безпосередньо відповідали їхнім штатними посадовим обов’язкам, також були питання зі сфери законодавства України, виховання особового складу. Якщо це було необхідно (за умови виконання службових обов’язків за посадою) ми провели б й перевірку рівня мовної підготовки за однією з робочих мов НАТО, – зазначив він.

У кращий бік з вогневої підготовки було відзначено військового комісара Личаківсько-Шевченківсько-Залізничного об’єднаного районного військового комісаріату м. Львова полковник Леоніда Парфенюка, військовий комісар Жовківського районного комісаріату підполковник Андрій Кузмічов, заступник військового комісара з виховної роботи львівського обласного військового комісаріату підполковник Борис Андрєєв, начальник відділення офіцерів запасу і кадрів Пустомитівсько-Городоцького РВК капітан Дмитро Борисов.

З професійної підготовки кращих результатів досягли заступник військового комісара Галицько-Франківського об’єднаного районного військового комісаріату (м.Львів) підполковник Сергій Кубинський, військовий комісар Сокальського районного військового комісаріату підполковник Микола Лисак, військовий комісар Жовківського районного комісаріату підполковник Андрій Кузмічов.

Загалом, відповідно до керівних документів для присвоєння (підтвердження) подальшої класної кваліфікації необхідно успішно скласти перевірку за поточний навчальний рік, не отримувати зауважень по службі та мати на кваліфікацію "майстер" – оцінку "відмінно" з усіх предметів навчання, при цьому відповідно до STANAG 6001 обов'язковий рівень знання іноземної мови не нижче СМР-2; "1-й клас" – 50% перевірених предметів навчання, у тому числі основних – відмінно", а решта – "добре", при цьому знати іноземну мову на рівні не нижче СМР-2; "2-й клас" – з усіх предметів навчання не нижче ніж "добре", при цьому знати іноземну мову на рівні не нижче СМР-1, якщо це передбачено виконанням службових обов'язків за посадою.

Також встановлено, що Військовослужбовцям, які мають кваліфікацію (класність), присвоєну в установленому порядку, займають посади, за якими може присвоюватися клас кваліфікації, забезпечують безаварійну і безвідмовну роботу озброєння та військової техніки і досягли високої професійної майстерності за спеціальністю, виплачується грошова винагорода в таких розмірах на місяць: особам офіцерського складу, особам рядового, сержантського і старшинського складу, які проходять службу за контрактом, що мають: 2-й клас – 5 відсотків, 1-й клас – 8 відсотків, клас майстра – 11 відсотків посадового окладу.

Автор: Підполковник Віталій ІВАНОВ