друкувати


У Івано-Франківську вдруге визначили лауреатів літературної премії ім. Я.Дорошенка

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-05 10:45:36

Днями у Івано-Франківську відбулося урочисте вручення літературної премії ім.Ярослава Дорошенка. Ця нагорода заснована з ініціативи обласної організації Національної спілки письменників України з метою вшанування пам’яті відомого українського поета та громадського діяча.

"Існує дуже багато різноманітних літературних премій, але досі не було літературної відзнаки за окремий жанр. Оскільки Ярослав Дорошенко відомий насамперед як поет-сонетяр, ми й зупинилися на варіанті премії в жанрі сонету. Ця премія надає внутрішнього поруху як самому жанру сонету, так і українській поезії взагалі, підтримує та стимулює авторів до написання творів у такому складному жанрі", – розповідає голова Івано-Франківського осередку Національної спілки письменників України Євген Баран.

Літературну премію ім.Ярослава Дорошенка присуджують у двох номінаціях – за книгу сонетів і за публікації сонетів у літературній періодиці. Лауреати отримують диплом лауреата, медаль та грошову відзнаку.

Минулого року першими лауреатами премії були Нестор Чир з м.Надвірна і Олександр Гордон зі Львова.

У цьому році географія претендентів на нагородження премією була досить великою. Комісія отримала подання від письменницьких організацій таких міст, як Суми, Сімферополь, Миколаїв, Умань. Літературна комісія дуже детально розглядала твори, які були подані на здобуття поетичної відзнаки. І цього року лауреатами премії ім.Ярослава Дорошенка стали відомі поети Петро Поліщук із Умані та наш земляк Василь Рябий із Коломиї.

Поет Петро Поліщук прибув до Івано-Франківська на вечір пам’яті Ярослава Дорошенка із Уманського району, що на Черкащині. Він розповідає, що здавна пише сонети: "Сонет це канонічна форма, він обов’язково має бути 14-рядковим і це обов’язково має бути п’яти- або шестистопний ямб і нічого іншого. Звичайно, є ще одна обов’язкова умова – художність твору, адже поезія без художності – це уже не поезія. До написання віршів я ставлюся дуже вимогливо і дуже самокритично. І визнання того, що вони справді чогось варті, відзначення моїх віршів цією літературною нагородою, для мене є надзвичайно приємним.Тим більше приємно отримувати літературну відзнаку тут, на Західній Україні".

Василь Рябий теж добре відомий шанувальникам української поезії своїми вінками сонетів. Саме у них найбільше самовираження автора. Вінки сонетів Василя Рябого неодноразово виходили друком у таких літературних часописах, як "Дивослово", "Березіль", "Січеслав", "Буковинський журнал", "Українська літературна газета", "Слово Просвіти".

"Ярослава Дорошенка я завжди сприймав як порадника і як вчителя, – каже Василь Рябий. – Коли я дізнався, що мої вірші відзначені саме літературною премією ім.Я.Дорошенка, це, звичайно, було для мене дуже приємним".

Літературознавці неодноразово відзначали самобутність сонетів Василя Рябого. Адже, незважаючи на класичну форму цього літературного жанру, сонети письменника мають вкраплення модерну, а це свідчить про те, що автору вдалося створити свій мікросвіт сонету, який є не тільки 14-рядковим, як ми звикли сприймати цей жанр, але ще й з кодою.

Літературну премію ім.Ярослава Дорошенка активно підтримує міська влада Івано-Франківська, особливо міський голова Віктор Анушкевичус та його заступник Михайло Верес.

Під час вручення літературної відзнаки, заступник міського голови Михайло Верес сказав: "На сьогодні у нас налагоджена дуже тісна співпраця із Івано-Франківським осередком Спілки письменників України, ми проводимо чимало спільних заходів. Ми розуміємо, що письменника, книгу, поетичне слово потрібно підтримувати. Саме тому минулого року і була заснована премія ім.Ярослава Дорошенка".

Джерело: Івано-Франківська організація Національної спілки письменників України