друкувати


Унікальні операції відділення оперативної гінекології

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-11-02 10:10:16

Про захворювання, пов’язані з гінекологією, завжди складно говорити. Адже такі хвороби загрожують не лише життю жінки, але й визначають, чи зможе вона, подолавши недугу, жити повноцінно, мати шанси стати матір’ю, тощо. І особливо складно, якщо із хворобою потрібно боротися у операційній палаті.

Так, до першого гінекологічного відділення міського пологового будинку поступають, в основному, пацієнти, які потребують оперативного лікування. Спеціалісти надають їм допомогу, як у невідкладному, так і у плановому порядку. Тут проводять найрізноманітніші види операцій, проте найбільшої уваги заслуговують, запроваджені з 2007 року, технології малоінвазивної хірургії. Вони передбачають проведення великих операцій малим доступом. Хірурги роблять три, максимум чотири, невеликі надрізи шкіри. Вони справді маленькі, часто до одного сантиметра, а бувають, навіть, півсантиметрові. Усе це залежить від складності проведення операції.

Через такі проколи лікар вводить оптичні прилади, маніпулятори та спеціальну камеру. На моніторі хірург бачить зображення і таким чином виконує необхідну операцію. Такі методи оперативного втручання мають ряд переваг над традиційними лапоратомними операціями.

Завідуюча відділенням оперативної гінекології Галина Колісник розповідає: "Для пацієнтів такі операції є безпечними, насамперед, в тому плані, що при них відсутнє так зване операційне поле. Живіт не розрізаний, а значить, знижується вірогідність потрапляння через рану до черевної порожнини якоїсь інфекції. Якщо відсутні великі розрізи черевної стінки, то жінка значно швидше видужує. Адже сам розріз також є великою травмою для організму. При малоінвазивних операціях відсутні часті перев’язки, немає ускладнень рани, які іноді трапляються при звичайних операціях, наприклад, погане заживлення. Жінка швидше видужує, скорочується термін її перебування у стаціонарі, а це має як соціальний, так і економічний ефект. Адже термін перебування пацієнтки у стаціонарі скорочується до трьох днів, тоді як після звичайної операції жінка перебуває у нас 10-12 днів. Окрім того, такі операції мають органозберігаючий і косметичний ефект, що особливо суттєво для кожної жінки".

Яким саме методом оперуватимуть пацієнтку, у відділенні оперативної гінекології визначає спеціальний консиліум. Насамперед хворій проводять повне медичне обстеження. Після цього і збирається власне консиліум у складі головного лікаря або його заступника, завідуючого відділенням, лікуючих лікарів, представників кафедр, доцентів, асистентів. Лікарі спільно визначають оптимальний об’єм операції і метод її виконання.

Звісно, за останні роки кількість операцій, проведених саме малоінвазивним методом, значно зросла. Адже з кожним роком покращується техніка виконання таких операцій, спеціалісти відділення періодично навчаються на різноманітних курсах.

Велику роль відіграє і апаратура. Якщо методи малоінвазивної хірургії у відділенні запроваджували ще на подарованій спонсорській апаратурі, то на сьогодні у лікарні працює новітня спеціалізована лапораскопічна операційна.

До першого гінекологічного відділення міського пологового будинку прибувають на лікування не лише мешканки міста. Тут лікуються пацієнти як з Івано-Франківської, так і з інших областей Західної України, адже саме у цьому відділенні проводять операції найвищого рівня складності.

"Багато жінок, після наших втручань, приходять до нас із нормальною вагітністю, навіть приносять маленьких діток, щоб показати, що вони благополучно народили після складних операцій", – каже Галина Колісник.

Для неї, як і для кожного працівника відділення, саме такі ситуації і є найбільшою радістю. Адже від кожної операції залежить не просто здоров’я пацієнтки. У руках лікарів-хірургів майбутні, ще не народжені життя. І дуже важливо допомогти кожній жінці, яка через хворобу опинилася на операційному столі, не просто подолати недугу, але й отримати шанс на повноцінне життя.

Джерело: Центральна міська клінічна лікарня м.Івано-Франківська