друкувати


Тінь "синього светра" на Прикарпатті

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-27 11:55:31

Представники громадянської мережі «Опора» попереджають про можливе застосування на Прикарпатті технологій фальшування результатів голосування.

Про це керівник обласного представництва Іван Маруняк розповів вчора, під час прес-конференції в Івано-Франківську.

Зі слів пана Маруняка, найбільш вірогідним є застосування так званого «синього светра» - технології, коли людям, не закріпленим за виборчою дільницею, видаються бюлетені, передбачені для тих людей, які точно не прийдуть голосувати.

Як стверджує громадський активіст, до спостерігачів очолюваної ним структури надходила інформація про невідомих, які ходили по квартирах мешканців області і, представившись членами дільничних виборчих комісій, пропонували віддати їм запрошення на вибори тих осіб, які перебувають за кордоном. Лідер обласної «Опори» вважає, що саме в такий спосіб створюються умови для фальшування виборів за технологією «синій светр» на Прикарпатті.

«Суб’єкт виборчого процесу, - пояснив він, як це робитиметься, - готує людей у дільничних виборчих комісіях. Вони мають якісь візуальні ознаки: светр якогось одного кольору чи брошку, чи хустинку, чи ще щось. Пізніше, в день голосування, до них підходять спеціально навчені виборці, показують паспорт, який також має або закладку, або скріпку, або ще якусь ідентифікуючу ознаку, і йому видають бюлетені інших виборців, які 100-відсотково не пройдуть або тому що вони перебувають за кордоном, або ж з ними представники штабів провели відповідні, фінансово мотивовані бесіди».

Пан Маруняк, втім, не може чітко сказати, хто саме з кандидатів чи яка політсила проводить таку діяльність, оскільки, як стверджує, «ніхто нікого за руку не впіймав».

Автор: Сергій БІЛИЙ