друкувати


Про дотримання законодавства в частині права громадян на працю йшлося на семінар-нараді в Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-24 11:10:07

Збільшення надходжень до місцевого бюджету за рахунок детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення – одне із питань, яке Коломийська ОДПІ вирішує спільно з органами місцевого самоврядування, правоохоронними органами, Пенсійним фондом, управлінням праці та соціального захисту населення.

За словами заступника начальника Коломийської ОДПІ Олександра Федика: «Питання легалізації доходів громадян на сьогодні потребує надзвичайної уваги. Саме тому, для недопущення втрат бюджету податковою інспекцією проводиться аналітична та роз’яснювальна робота серед платників податків щодо обов’язковості виплати заробітної плати не нижче законодавчо встановленого рівня, легалізації трудових відносин, щоб людина була працевлаштована, сплачувала податки та була відповідно захищеною на державному рівні».

За поданими за другий квартал податковими розрахунками сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку виплату заробітної плати працівникам нижче мінімального рівня здійснювали 273 суб‘єкти господарювання, це 92 - юридичні особи та 181 – фізична особа. В той же час, збільшили в другому кварталі порівняно з першим кварталом розміри заробітної плати 134 суб‘єкти господарювання, з яких 84 фізичних особи-підприємці.

За рахунок проведення контрольно-перевірочних та організаційних заходів щодо виявлення найманих працівників, праця яких використовується суб’єктами господарювання без документального оформлення трудових відносин та належного оподаткування з початку року виявлено 236 фізичних осіб, з яких вже зареєстровано 142. За результатами перевірок донараховано понад 37тис.грн. податку на доходи фізичних осіб разом з штрафними санкціями.

В податковій інспекції функціонує телефон довіри 2-07-26 на який можуть надходити дзвінки від громадян, які володіють інформацією про недотримання мінімальної заробітної плати, невиплату заробітної плати чи виплату її «в конвертах».

Джерело: Сектор взаємодії із ЗМІ та громадськістю Коломийської ОДПІ