друкувати


Прикарпатські річки передадуть в оренду рибальським товариствам і кооперативам

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-23 12:30:49

Передати прикарпатські річки товариствам рибалок і рибальським кооперативам має намір голова Івано-Франківської ОДА Михайло Вишиванюк. Про це він повідомив в ході вчорашнього засідання колегії облдержадміністрації.

«Чи правда, що всю нашу рибу вибили браконьєри? Правда, - зазначив він у своєму виступі, - А чому? Тому що у нас річки усі безгосподарні стали. І це буде так, поки ми не віддамо річки в оренду рибальських господарств». В приклад очільник Прикарпаття навів ситуацію з мисливськими угіддями, в яких свого часу браконьєри настільки вибили дичину, що «там важко було навіть мишу побачити», а з передачею таких угідь в оренду мисливським товариствам, там знову з’явилися звірі. Тож тепер можна дитину не вести до зоопарку, щоб показати їй «якогось зайця чи оленя», а прямісінько до лісу. Зі слів губернатора, мисливські товариства навіть завозять тепер дичину на розплід із сусідніх країн: Румунії, Польщі тощо.

Щось подібне, на думку пана Вишиванюка, потрібно зробити і з річками. За його словами, з відповідними пропозиціями до нього вже підходили ентузіасти і просили дати їм в оренду ділянку ріки в районі села Делева, на Тлумаччині. Останнім часом там почастішали випадки використання електровудочок для незаконного лову риби. Передача ж рибальських угідь в оренду добросовісним рибалкам унеможливила б такі браконьєрські прояви.

«Коли я ще був малим, річка у нас була закріплена за рибалками, - ділиться своїми думками губернатор, - Вони викладали каміння, щоб риба плодилася. Чому нам не зробити такий експеримент в області? Ріку з собою ніхто не забере – ми не говоримо про приватизацію ріки. Ми говоримо про те, щоб на певних частинах ріки були газди».

Відтак, з подачі голови ОДА ідея передачі рибних місць на річках в оренду рибальським організаціям знайшла своє відображення у рішенні колегії облдержадміністрації. При цьому там, де немає рибальських товариств Михайло Вишиванюк порекомендував очільникам районів заохочувати створення рибальських кооперативів, кошти на що можна брати з передбачених на створення нових робочих місць цільових фондів як Центру зайнятості, так і в рамках спеціальної програми Міністерства сільського господарства.

Автор: Сергій БІЛИЙ