друкувати


Сучасних студентів набагато більше хвилює робота, а не навчання

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-19 01:10:49

Українська сучасна молодь, яка виросла при капіталізмі, ставить собі в пріоритет заробляння грошей, а починає працювати вже з першого курсу.

Про це пише тижневик "Фокус", посилаючись на слова директора Державного інституту сімейного та молодіжної політики Андрія Мішина. Він говорить, що якщо раніше підробки починалися на третьому курсі, то тепер кожен третій першокурсник вже працює або мав досвід працевлаштування, хоча ще у 2001 році сумісників середу першокурсників було рівно в 10 разів менше.

Також він упевнений - працевлаштовані студенти вважають себе більш успішними, ось і знаходять роботу з перших днів навчання. Ця тенденція не стосується тільки майбутніх медиків - у них дуже трудомісткий навчальний процес.

За даними інституту, 47% студентів працюють не за своєю майбутньої спеціальностю. Найчастіше вони поширюють рекламні матеріали або листівки, працюють кур'єрами, вантажниками, промоутерами в магазинах. У ці дні (період виборів) студентів вербують організатори мітингів або масовок, також пропонується робота агітаторами.

Варто зазначити, щщо 59% студентів працевлаштовуються, щоб заробляти собі на життя, 16% - щоб допомагати близьким.

Ще однієї популярної причиною для роботи є комерціалізація освіти - студентам доводиться оплачувати гуртожиток, купувати підручники, витрачатися на інші послуги, пов'язані з освітою.

Цікаво, що заради самореалізації йдуть лише 15% студентів.

Що стосується витрат, то половину заробленого студенти витрачають на їжу, одяг і транспорт, третина - на розваги і подорожі, лише 14% - на навчання.

Важливою сучасною тенденцією є полегшений пошук роботи - в епоху Google не потрібні ні знайомі, ні родичі:

"Досить забити в пошуковик "робота для студентів" або "робота для промоутерів", - радить третьокурсник Віталій. Сам він, наприклад, встиг попрацювати на багатьох роботах, у тому числі і аниматором в костюмі мультиплікаційного персонажа на Хрещатику - платили там йому цілих 100 гривень на годину.

Сучасні технології полегшили не тільки пошук роботи, але і навчання. Раніше, у радянський час, дипломні роботи і креслення писалися тільки від руки. Тому тоді у працюючого студента рідко виходило вчитися на п'ятірки. В вік інтернету це вже необов'язково.

Всі ці явища відсунули навчання на другий план:

"Якість освіти у нас в країні невисока", - розмірковує студентка КНУ Альона Ляшева. Деякі її знайомі випускники цього престижного закладу навіть не вміють грамотно писати. Дівчина робить висновок: "Яка ж тоді освіта у менш престижних вузах?"

Видання запевняє, що справа і в самій системі навчання:

Європейський студент одночасно слухає 1-5 курсів, а в Україні - 10 і більше. У таких умовах дуже просто втратити інтерес до навчання.

У сучасних студентів залишається одна задача - як то закінчити вуз, адже прийнято вважати, що суспільство цінує сам факт наявності диплома, а не рівень отриманих знань або професіоналізму. Тому їм доводиться "вирішувати питання", а ходити на пари для цього - зовсім необов'язково.

Джерело: ТСН