друкувати


Проблеми "Карпатнафтохіму" вирішує робоча група

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-17 03:30:25

Михайло Вишиванюк під час робочої зустрічі з Президентом України Віктором Януковичем, яка відбулася 9 жовтня, серед інших значимих для розвитку Прикарпаття питань обговорив з главою держави і стан справ у нафтохімічному комплексі краю, який наразі переживає не найкращі часи.

Президент дав доручення прем’єр-міністрові України Миколі Азарову створити міжвідомчу робочу групу з опрацювання пропозицій щодо врегулювання проблемних питань в діяльності ТОВ «Карпатнафтохім» та ВАТ «Оріана» (м.Калуш).

А вже 10 жовтня під головуванням М. Азарова відбулося засідання новоствореної міжвідомчої робочої групи. До її складу ввійшов і перший заступник голови облдержадміністрації Василь Плавюк. Як повідомили інтернет-ресурси «Паралелі» та «Фіртка» з посиланням на В.Плавюка, мова йшла про стан виконання інвестором ЗАТ «Лукор» кредитних зобов’язань щодо ВАТ «Оріана».

Слід зазначити, що ще в жовтні 2004 року для реалізації тривалої інвестиційної програми на суму 500 млн. дол. США, створення нових сучасних високоефективних та екологічно безпечних виробництв було утворено ТОВ «Карпатнафтохім», якому як майновий внесок передали отриманий від ВАТ«Оріана» нафтохімічний комплекс. У травні 2011 року ТОВ «Карпатнафтохім» ввів в експлуатацію створене за найсучаснішими енергоощадними технологіями єдине в Україні виробництво полівінілхлориду суспензійного потужністю 300 тис. тонн готової продукції на рік, а обсяг інвестицій становив 192,2 млн дол. США. У лютому цього року тут здали в експлуатацію нову високотехнологічну установку з випуску виробів ПВХ-С  потужністю 20 тис. тонн продукції за рік. Сьогодні «Карпатнафтохім» є одним із найбільших підприємств хімічної промисловості України та бюджетоутворювальним для Івано-Франківщини. На його виробництвах працює 3 200 робітників і спеціалістів, до того ж товариство дає роботу ще двом тисячам працівників з підрядних організацій. Однак нині саме воно перебуває у складному фінансовому становищі. Одна з причин цього — відсутність в Україні прямогонного бензину, дизпалива та вуглеводних газів, які є основною сировиною для виробництв «Карпатнафтохіму».

Автор: Микола ПЕТРИЧУК
Джерело: Газета ГАЛИЧИНА