друкувати


У Коломиї розпочали роботу над створенням парку "7 ЧУДЕСних ПИСАНОК"

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-16 11:30:42

У Коломиї урочисто відкрили симпозіум скульптурів-каменярів на подвір’ї Коломийського педагогічного коледжу Прикарпатського національного університету ім. В.Стефаника.

Сім митців з різних регіонів України розпочали працювати над створенням у Коломиї парку скульптур «7 ЧУДЕСних ПИСАНОК», який розташується у сквері позаду знаменитого та єдиного у всьому світі Музею писанкового розпису. Автором такого задуму виступила коломиянка, шеф-редактор «Коломийських ВІСТИЙ» Оксана Островська.

«Для Коломиї писанка – це бренд, який потрібно, розвивати, - розповідає Оксана Островська. – Потрібно створювати нові проекти, що продовжили б ідею писанковості нашого міста та привернули до Коломиї увагу туристів з усього світу».

Історія зародження «писанкового» проекту розпочалася ще два роки тому після засідання круглого столу присвяченого туристичній привабливості міста.

Загальна вартість проекту становить 73,5 тисячі гривень, але це не повна вартість проекту, тож не обійшлося без допомоги. Проект допомогли реалізувати голови Львівської та Івано-Франківської обласних державних адміністрацій – Михайло Костюк та Михайло Вишиванюк.

Долучилися до реалізації ідеї створення у Коломиї парку скульптур також міська та районна влада. Голова Коломийської районної державної адміністрації Михайло Негрич зазначив, що такі проекти вкрай необхідні Прикарпаттю. «Я гадаю, що для Коломийщини буде значна користь, коли на її території розміщуватиметься такий парк скульптур, - зазначив очільник району. – Цей проект розпочатий на державному рівні, бо у всьому світі Коломия славиться своїм Музеєм писанкового розпису. Тепер ми зможемо туристам показати писанку не лише всередині, але й ззовні та з різних боків». Позитивно відзначив задум «7 ЧУДЕСних ПИСАНОК» і заступник міського голови Тарас Яворський:

Писанка давно стала візитівкою Коломиї. Ми сьогодні тішимося тим, що є такі ініціативні люди, які впроваджують у нашому місті цікаві проекти. Цей парк безперечно стане окрасою Коломиї.

У витоках зародження «писанкової» ідеї у Коломиї стояв директор педагогічного коледжу Валерій Ковтун. Саме спілкування з ним дало поштовх до створення парку скульптур. «Проект «7 ЧУДЕСних ПИСАНОК» для Коломиї стане яскравим дійством та розвиватиме Прикарпаття як культурно-мистецький край, - наголосив Валерій Ковтун. – Протягом симпозіуму провідні скульптури демонструватимуть свою майстерність та вправність у роботі з каменем. Для педагогічного коледжу цей симпозіум ще й стане масштабним майстер-класом, а для наших студентів школою-лабораторією майбутнього мистецтва».

Поки на подвір’ї педагогічного коледжу лежать брили каміння, які незабаром перетворяться в унікальні скульптури, виконані досвідченими митцями. Для студентів закладу симпозіум – чудова можливість повчитися мистецтва у знаних скульптурів та взяти безпосередньо активну участь у роботі. Адже одна зі скульптур буде виконана в тандемі скульпторів та студентів. Саме вона прикрашатиме зелений майданчик коледжу.

Знайти скульпторів для реалізації проекту було найважче, зізнається Оксана Островська. Оскільки на їхні плечі ляже трудомістка робота, яку потрібно виконати у певно зазначені терміни. «Над скульптурами майбутнього парку будуть працювати як молоді і завзяті, так і досвідчені та знані митці. Географія скульпторів різна, проте всі вони погодилися за чітко встановлений термін якісно виконати роботу. Тим паче, вони неабияк загорілися цією ідеєю і вже 23 жовтня нам вдасться побачити результат», – розповіла О. Островська.

До Коломиї на симпозіум погодилися приїхати скульптури з Кам’янець-Подільського, Запоріжжя, Вінниччини, Львова та Івано-Франківська. Серед митців, які долучилися до створення скульптур, є й коломиянин Роман Захарук. Чоловік переконує, приймати участь у такому симпозіумі почесно. «Я гордий з того, що мене запросили на симпозіум. Тема писанки дуже цікава, працювати на неї почесно для скульптора, - розповідає Роман Захарук. – У писанці поєднана стародавня велич вірування в те, що вона символ життя. Християнство теж внесло особливу духовність у символ писанки. Ідею майбутньої скульптури вже маю. Тема, над якою я працюватиму, дві постаті – чоловіча та жіноча, які й символізують отой початок нашого фізичного життя».

Під час урочистого відкриття симпозіуму, отець Іван Остафійчук освятив камені перед роботою та побажав виконати скульптури з Божою допомогою. Після благословення, каменярі дружньо зробили перший удар молотка по каменю та задали старт створенню парку «7 ЧУДЕСних ПИСАНОК». Після чого скульптори передали естафету представникам влади, які теж відчули міць каменю.

Поспостерігати за видовищним дійством як брили каміння перетворюються в унікальні писанки можуть всі охочі. А урочиста церемонія відкриття унікального парку «7 ЧУДЕСНих ПИСАНОК» відбудеться 23 жовтня о 15 годині біля Музею писанкового розпису.

Автор: Вікторія МАРТИНЮК