друкувати


До продавців продуктів перевіряючи приходитимуть двічі на рік

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-12 03:30:43

В уряді готуються змінити періодичність перевірок підприємств, які торгують споживчими товарами і послугами.

Як повідомляє видання "КоммерсантЪ-Украина", продавців продуктів харчування, алкоголю і тютюну будуть перевіряти планово до двох разів на рік, продавців одягу і взуття - раз на два роки. Найбільше пощастить продавців побутової хімії, косметики і лакофарбових виробів - до них будуть приходити з перевірками раз у три роки.

Експерти відзначають, що зараз кількість перевірок зашкалює, тому навіть дві перевірки в рік будуть сприйняті бізнесом як припинення тиску з боку держави.

У Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) запропонували переглянути критерії оцінки ступеня ризику підприємств, що підлягають державному контролю. З 2008 року періодичність планових перевірок органами держконтролю залежить від того, до якої категорії ризику (високий, середній, незначною) відноситься та чи інша діяльність.

Розроблений МЕРТом документ передбачає звільнення від перевірок виробників і зберігає їх відносно продавців товарів та послуг. При цьому перелік продукції, що відноситься до високого ступеня ризику, буде скорочено.

У ньому залишаться лише продукти харчування, алкогольна й тютюнова продукція, пальне, дитячі товари, а також побутові послуги, послуги оздоровлення і відпочинку дітей, поставка електроенергії, газу і води.

Обмеживши перелік товарів і послуг, що володіють високим ступенем ризику, у МЕРТ мають намір посилити контроль за їх якістю. Якщо зараз планові перевірки підприємств, які продають такі товари, проводяться не частіше разу на рік, то незабаром контролери будуть приходити до них двічі в рік. Для решти груп періодичність перевірок залишиться колишньою: раз у два роки для діяльності середньої категорії ризику і раз на три роки для низькою. У пояснювальній записці зазначається, що прийняття нової редакції критеріїв ризику дозволить Держспоживінспекції "зосередити увагу на продукції широкого вжитку, що істотно знизить регуляторне навантаження на вітчизняний бізнес".

Зазначимо, що деякі експерти бачать в документі недоліки:

"Ми вітаємо перегляд критеріїв, але цей проект виглядає дуже сирим і викликає безліч питань. Чому в списку присутні продукти харчування, безпека яких контролюється ветеринарними службами, а значить, вони не повинні підпадати під дію цього документа. Також незрозуміло, чому діяльністю з середнім рівнем ризиків названий продаж одягу та взуття",- дивується керівник проекту IFC "Інвестиційний клімат в Україні" Сергій Осавалюк.

Джерело: ТСН