друкувати


Внутрішній біометричний паспорт перший раз видадуть безкоштовно

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-12 10:30:45

Вартість виготовлення внутрішнього біометричного паспорта для українця складе 65 грн, а закордонного паспорта - близько 350 грн.

Про це заявив народний депутат від фракції Партії регіонів Василь Грицак, зазначивши, що перший раз внутрішній паспорт буде видаватися громадянам України безкоштовно.

"А потім громадяни через 10 років будуть платити (при зміні біометричного паспорта, - ред.)", - сказав Грицак в ході "круглого столу" в четвер, 11 жовтня в Києві.

За його словами, виготовлення біометричного паспорта із вбудованим чіпом для виїзду за кордон буде коштувати близько 350 грн.

Разом з тим, депутат нагадав, що на сьогоднішній день вартість внутрішнього паспорта становить близько 15 грн, а закордонного - 315 грн (виробник надає заготовку бланка за 120 грн).

Водночас Грицак назвав біометричний паспорт предметом розкоші.

"Він для звичайних громадян України не потрібен. 70% громадян України не мають такого документа, він їм не потрібен і ніколи вони за ним не звернуться", - зазначив нардеп.

Також депутат повідомив, що Державна міграційна служба вже готова до видачі біометричних паспортів. "У них є заготовлені бланки, у них підготовлені всі портали для прийому інформації... Нам потрібно тільки облаштувати наші пункти перетину кордону, аеропорти і весь кордон на території України", - сказав Грицак.

Раніше в МЗС заявили, що українці з біометричними паспортами зможуть їздити до ЄС без віз після виконання Україною плану дій щодо спрощення візового режиму.

Джерело: ТСН