друкувати


Кожен третій українець обожнює пліткувати про колег

Коломия ВЕБ Портал | Публіцистика та аналіз | 2012-10-11 12:30:44

Тільки 8% українських співробітників визнають, що в їхніх офісах немає місця пліткам. А в кожній п'ятій вітчизняній компанії плітки прижилися настільки міцно, що робітники там просто не мислять свої будні без "кухонних обговорень".

Третина опитаних українців категорично засуджує плітки, вважаючи, що вони руйнують робочу атмосферу, і при цьому стільки ж людей час від часу беруть в них участь. Серед чоловіків цей відсоток становить 42%, у той час як серед жінок - 52%.

Ще третина респондентів ставиться до пліток нейтрально: вони не засуджують тих, хто перебуває в епіцентрі даного явища, але самі не поспішають приєднуватися до "веселої компанії". А кожен десятий українець упевнений - без пліток колектив просто не може існувати.

Практика показує, що плітки народжуються там, де люди не надто завантажені роботою. Респонденти тієї ж думки: 43% опитаних вважають, що для запобігання виникнення пліток було б ефективно мінімізувати один з основних їх факторів - нудьгу. Правда, насправді такий підхід реалізується лише в 10% випадків.

Третина українців вважає, що в компанії необхідно усувати приводи для пліток, а чверть респондентів упевнені, що ефективних методів тут просто не існує.

Незважаючи на любов попліткувати видання відзначає, що самі українці не люблять, коли обговорюють їх самих.

Кожен п'ятий чоловік і майже 40% опитаних жінок говорять, що турбуватимуться, дізнавшись, що самі стали об'єктом "перемивання кісток".

Експерти розповідають, що на роботі краще уникати задушевних бесід і підтримувати розмову на нейтральні теми.

"Якщо мова зайшла про колег, візьміть за правило говорити на час їх відсутності тільки те, що не посоромитесь сказати їм особисто. Практика показує, що ваші слова все одно до них дійдуть, щоправда, в дуже спотвореному вигляді", - дає пораду психолог Оксана Навроцька.

Джерело: ТСН